U trendu

Održana Vanredna izborna Skupština ULUS-a

BEOGRAD – Nakon serije pokušaja održavanja Skupštine Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), konačno je, 27. marta 2022. godine, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ održana Vanredna izborna Skupština ULUS-a, saopštili su iz ULUS-a.

Skupštini je pristupilo čak 236 članova (kvorum je 120), od čega uživo 195, a elektronskim putem (bez prava glasa) 41 član.

Na Skupštini su izabrani novi predstavnici organa i tela ULUS-a koji će rukovoditi Udruženjem u naredne tri godine (2022-25).

Javnost je u prethodnom periodu bila informisana o neslaganjima dve grupe članova, odnosno, sa jedne strane, predstavnika aktuelne uprave (2019-2022) koja je pristupila nizu reformskih aktivnosti unutar ovog više od 100 godina starog Udruženja, osavremenjavanju izložbenog programa i uvođenju elektronskih sednica Udruženja i, sa druge strane, tradicionalnije orijentisanog dela članstva koje se protivilo održavanju Skupštine Udruženja elektronskim putem i osavremenjavanju izložbi.

Ove grupe su u prethodnom periodu pokušavale da organizuju sednice Skupštine uživo, svaka za sebe, ali su one prolazile bez potrebnog kvoruma neophodnog za njihovo održavanje (120 aktivnih članova).

Na kraju, postignut je dogovor dve grupe o održavanju zajedničke Skupštine u terminu 27. marta, na kojoj su obe predložile svoje kandidate za novu upravu, a članstvu je data mogućnost da se uživo, na početku sednice izjasni o formatu održavanja Skupštine: uživo ili hibridno (simultano uživo i elektronsko prisustvo).

Sama Skupština je organizovana na način da su u sva radna tela, poput Radnog predsedništva, Verifikacione i Glasačke komisije, Zapisničara i Overivača zapisnika delegirani predstavnici obe grupe.

Prema izveštaju Glasačke komisije najveću podršku članstva dobili su predstavnici uprave koja je u protekle dve godine upravljala Udruženjem.
Sledeći kandidati su dobili potreban broj glasova (preko 63) i izglasani su za nove predstavnike organa i tela Udruženja (2022-25):

Upravni odbor / iz Slikarske sekcije: Vahida Ramujkić (97), Vladan Jeremić (94), Marija Kauzlarić (85) i Milena Putnik (96); iz Vajarske sekcije: Milica Ružičić (94) i Miodrag Mišo Rogan (93); iz Grafičke sekcije: Jelena Jocić (101) i Jovan Jović (94); iz sekcije Proširenih medija: Vojislav Klačar (106).

Nadzorni odbor / iz Slikarske sekcije: Ana Piljić Mitrović (91), Kristina Drašković (85); iz Sekcije proširenih medija: Milica Lapčević (95); iz Grafičke sekcije: Nenad Nikolić (63); iz Vajarske sekcije: Dragan Rajšić (72).

Umetnički savet / iz Slikarske sekcije: Miron Mutaović (100) i Marija Šavija (77); iz Vajarske sekcije: Ivana Milev (98) i Maša Paunović (85); iz Grafičke sekcije: Daniela Fulgosi (102) i Maja Simić (97); iz Sekcije proširenih medija: Tatjana Strugar (81).
Sud časti / iz Slikarske sekcije: Darinka Pop Mitić (100) i Ana Marković (89); iz Vajarske sekcije: Tijana Cvetković (89); iz grafičke sekcije: Jovana Đorđević (78); iz Sekcije proširenih medija: Andrijana Pajović (91).

Statutarna komisija / iz Slikarske sekcije: Martin Erdeš (98) i Jana Stojaković (94); iz Vajarske sekcije: Zdravko Milinković (66); iz Grafičke sekcije: Nenad Zeljić (86); iz Sekcije proširenih medija: Milan Đorđević (90).

Kandidati koji nisu dobili potreban broj glasova (63 glasa) su sledeći:
Upravni odbor / iz Slikarske sekcije: Branko Dimić (14), Nikola Kolja Božović (21), Saša Marjanović (25)

Nadzorni odbor / iz Slikarske sekcije: Mina Antonijević (40); iz Vajarske sekcije: Svetlana Karović Deranić (27)

Umetnički savet / iz Slikarske sekcije: Edvina Romanović Hudečkova (38), Goran Ostojić Vid (16), Renata Bujić (13), Jasmina Ilić (55), Maja Milovanović (26), Miroslav Lazović (18), Gabriela Vasić (5), Anđelka Bojović (35); iz Sekcije proširenih medija: Katarina Đorđević Urošević (33)
Na Skupštini je izglasana i odluka da se skupštine Udruženja, ubuduće mogu održavati i elektronskim putem, bez ograničenja.

Takođe, članstvo se na Skupštini izjasnilo i o žalbi članice Gabriele Vasić kojoj je interno autonomno telo Udruženja – Sud časti izreklo disciplinsku meru – isključenje iz članstva, zbog niza prekršaja koje je u proteklom periodu izvršila, a kojima je grubo narušen ugled Udruženja i ometan njegov rad. 49 članova se izjasnilo za prihvatanje žalbe Gabriele Vasić, 69 za odbijanje žalbe, dok je 5 glasačkih listića bilo nevažeće.

Time je, odlukom Skupštine, Gabriela Vasić isključena iz članstva.
Takođe, raspravljalo se i o sudskoj presudi u slučaju Mirjane Denkov Mraović (UO iz 2012), kojom je Skupština ULUS-a iz 2013. prograšena nevažećom.

Zaključak koji bi se mogao izvesti iz protekle rasprave o ovom pitanju jeste taj da se uzroci nezadovoljstva ove grupe članova prvenstveno sastoje u tome što ULUS kao formalno-pravni gubitnik ovog procesa na Sudu, iako je Presudu u potpunosti objavio, nije nikada uputio javno izvinjenje UO iz 2012. kojem je mandat sednicom Skupštine 2013, koja je proglašena nevažećom, nasilno prekinut.

Nova uprava će u narednim danima, po svom formiranju razmotriti sastavljanje javnog izvinjenja ovoj grupi oštećenih članova, čime bi se potencijalno stavila tačka i na ovo pitanje koje gotovo deceniju opterećuje rad Udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.