U trendu

„Okruženje“ kao vrtlog u džungli na 18. BFI

BEOGRAD – Predstava „Okruženje“ Kompanije Magi Maren iz Liona gostovaće u sredu na velikoj sceni pozorišta Atelje 212, u okviru 18. izdanja Beogradskog festivala igre, najavljeno je danas u susrna konferenciji za novinare da je sve spremno za izvođenje spektakla iz Francuske, jer je sinoć stigao veliki šleper sa scenografijom, svih devet igrača su prisutni, i umetnici jedva čekaju da nastupe pred srpskom publikom.

Kako je rekla, od početka je postojala ogromna želja koreografkinje Magi Maren da njena trupa gostuje u Beogradu, posebno kada je već dostigla uspeh sa prethodnim gostovanjem komada „Maybe“ na BFI, koji predstavlja poseban fenomen.

Maren, koja se preko paltforme Zoom uključila u konferenciju, podsetila je da je njeno „Okruženje“ (Umwelt) nastalo 2004. godine, da se dugo igra na mnogim turnejama, a da je imala novu obnovu upravo ove godine.

„Taj komad je bio velika prekretnica za mene u karijeri, jer sam do tada uglavnom radila na pokretu, a ovde je u pitanju nešto drugačije. Postojala je nit vezana za pokret, ali sam ovde pristupila ne toliko koreografiji, koliko režiji. Odnosno, ovde je režija bila gotovo kinematografska, kao jedan vid montaže“, istakla je Maren..

Inspiraciju za „Okruženje“ pronašla je u knjizi Žila Deleza o čuvenom filozofu Spinozi, te joj je bilo zanimljvo da čita delo jednog filozofa o drugom kolegi.

Igrački komad „Okruženje“, iako je na repertoaru već 17 godina, na samom početku nije dobro primljen, jer je publika, prema rečima Maren, očekivala standardnu predstavu o telima u pokretu, ali ovo scensko delo nije o tome.

„Predstavu smo tokom 2020. godine usled pandemije igrali bez publike, snimali za onlajn prenos, i zato kod vas dolazimo nakon duže pauze da igramo uživo, tako da jedva čekamo reakciju vaše publike u Beogradu“, navela je agentica Marion Gouan.

Karijera Magi Maren poičela je 1974. godine kad je bila igračica u školi slavnog umetnika Morisa Bežara, koreografa i operskog reditelja, koji je vodio Bežarov balet Lozane u Švajcarskoj.

U toj kompaniji Maren se oprobala i kao koreograf, dobila je prvu nagradu 1978, da bi 1984. godine osnovala upravo svoju aktuelnu Kompaniju.

Bila je stalni koreograf Baleta Opere u Lionu, sarađivala je često i sa Holandskim nacionalnim baletom i Baletom Opere u Parizu.

Do sada je u svojoj veoma produktivnoj karijeri realizovala više od 50 predstava, koje su većim delom veoma mudre, osvešćene, aktuelne, pre svega izrazito angažovane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.