U trendu

Opera „Karmen“ posle 25 godina u Srpskom narodnom pozoristu

NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu premijerno je, posle 25 godina, izvedena opera „Karmen“ Žorža Bizea.

Opera Karmen pred novosadskom publikom oživljena je u režiji Ozrena Prohića, gostujućeg reditelja iz Hrvatske.

Više od 200 umetnika u horu i orkestru, uz soliste, balet i dečiji hor pokazalo je sinoć posvećenost, utreniranost kao i napredak, koje Srpsko narodno pozorište svrstava u red svetskih operskih kuća, saopštilo je to pozorište.

„Karmen” je deo takozvanog gvozdenog repertoara, i predstavlja jedan od stubova repertoara svake operske kuće, a njena tematika, uvek aktuelna – borba za slobodu, pokazuje da SNP itekako glasno govori o aktuelnim društvenim problemima, što je i zadatak kulturne institucije tog kalibra.

„Naš repertoar svakodnevno pokazuje da su operske teme neprolazne. Ipak, za nas je važno da idemo i korak dalje. Stari tekstovi imaju novi život kada se čitaju u duhu vremena u kom mi živimo, a ova postavka Karmen je u svojoj biti tačno takva. Aktuelna. Angažovana“, naveo je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.
On je istakao značaj tehničkog aspekta predstave, s obzirom na to da je deo orkestra svirao na novim instrumentima, kupljenim nakon 16 godina.

„Predstava se igra na sceni Jovan Đorđević, zahvaljujući obnovi tehnike koju smo uradili na toj sceni. Raspisali smo audiciju i formirali Dečiji operski hor, a i redovan hor ima 30 novih mladih članova sa kojima radimo još od premijere Aide. Čitav rad na operi Karmen pokazuje zapravo filozofiju sa kojom nastavljamo dalje”, istakao je Stankov.

Prvakinja Opere SNP-a Jelena Končar koja tumači ulogu Karmen ističe da smo „Karmen svi mi“, „onaj vapaj za slobodom u svima nama“. „Poprilično sam se namučila da je odgonetnem. Ona svakako nije klasična femme fatale. Ona ne zavodi, ona privlači, kao magnet, htela to ili ne. Privlači zbog nečega što nosi u sebi. Privlači zato što živi u skladu sa sobom, a taj magnetizam dolazi samo kao posledica. Ona je svoja, jedna i jedina. I zbog toga je spremna da izgubi život”, Končar koja tumači ulogu Karmen.

Smelo i uzbudljivo, Prohić otvara vrata operi iz 19. veka i daje joj priliku da nastavlja da podstiče na razgovor i 200 godina kasnije.

„Naša Karmen je savremena, ne samo u formi nego korespondira sa svim onim što postoji i živi u našem vremenu, zajedničkom duhu vremena. Ono što smo mogli iščitati iz Bizea, i iz muzike i iz teksta – naša Karmen je borba individualca, borba ličnosti za osobnost, za vlastitu slobodu. Ja bih voleo da publika doživi emociju, radili smo nešto novo, ali i da postave pitanja o samima sebi”, rekao je Prohić.

Reprizna izvođenja opere „Karmen” zakazana su za 1. i 3. oktobar. Karte su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.