U trendu

Originalni rukopisi Crnjanskog, Ujevića, Vuisića

BEOGRAD – Originalna pisma Miloša Crnjanskog upućena Gvidi Tartalji, rukopisi pesama Tina Ujevića i Pavla Vuisića, posvete Laze Kostića i Branislava Nušića – deo su artefakata koje se mogu videti na štandu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat na Beogradskom sajmu knjiga.

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kazao je Tanjugu da se ove godina obeležava 125 godina od rođenja Crnjanskog i da će posetioci sajma imati lepu priliku da na štandu Udruženja vide originalna pisma velikog pisca upućena Gvidi Tartalji.

„Ove godine je Adligat objavio knjigu uz pomoć Ministarstva kulture i umetnosti u kojoj smo sabrali pisma Miloša Crnjanskog koje iz Londona slao Gvidi Tartalji. Originale tih pisama su izloženi na našem štandu“, kazao je Lazić.

Osim toga Adlligat je u prilici da ponudi posetiocima Sajma knjiga nekoliko zanimljivih artefakata koji govore značajnim ličnostima naše kulture.

„Imamo na štandu i originalni rukopis pesme Tina Ujevića koja je napisana ćirilicom. Obeležavamo i 30 godina od smrti glumca Pavla Vuisića i zbog toga smo iz njegovog legata koji se nalazi u prostorijama Adligata, na Sajam knjiga doneli originalne rukopise pesama koje je ispisivao na kafanskim salvetama i kutijama cigareta, njegova scenarija i omiljene naočare“, rekao je on.

„Posetioci Sajma knjiga na našem štandu mogu da vide i originalne posvete Laze Kostića i Branislava Nušića. Naše Udruženje se između ostalog specijalizovalo za sakupljanje posveta i do sada je u našoj književnoj riznici immao oko 30 hiljada posveta poznatih pisaca“, kazao je Lazić.

Prema njegovim rečima, svi ti artefakti su stigli na Sajam knjiga iz Muzeja književnosoti, dok su iz Muzeja knjige koje se takođe nalazi u sklopu Adligata na sajamskom štandu izloženi neobični predmeti iz čitavog sveta.

„Imamo na štandu nadužu knjigu iz našeg fonda koja je dugačka 7,5 metara. Nju sam doneo iz Kine. Posetioci kod nas mogu da vide i najmanju štampanu knjigu na svetu u dužini 3,5 milimatera, minijaturne knjige iz Nepala, knjige od palminog lišća sa Sumatre, knjige na pergamentu…“, naveo je Lazić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.