U trendu

Osnivači Samsunga doniraj umetnička dela da bi platili porez

SEUL – Porodica osnivača južnokorejske kompanije Samsung odlučila je da donira desetine hiljada umetničkih dela, među kojima su slike Pikasa i Dalija, i da pokloni stotine miliona dolara za medicinska istraživanja kako bi smanjila iznos poreza na nasleđe koje ostalo iza bivšeg predsednika kompanije Li Kun-Hija preminulog prošle godine.

Porodica pokojnog Lija, njegova udovica i troje dece, trebalo bi da plate više od 10 milijardi dolara poreza na nasledstvo, saopšteno je danas iz Samsunga.

U izveštaju AP se navodi da će to biti najveći iznoz poreza ikada u Južnoj Koreji, trostruko veći od ukupnog prošlogodišnjeg poreza naplaćenog u toj zemlji.

Porodica Li planira da plati porez u šest rata u narednih pet godina, a da prvu ratu isplati do kraja meseca kako bi mogla da zadrži kontrolu nad kompanijom.

Južnokorejskim nacionalnim muzejima porodica Li planira da donira 23 hiljade umetničkih dela iz svoje privatne kolekcije, a pokloniće i 900 miliona dolara u fond za istraživanje infektivnih bolesti i za pronalaženje lekova za decu obolelu od karcinoma ili retkih bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar