U trendu

Otkrivene čokolade stare 120 godina, mogle bi da se pojedu

KANBERA – Konzervatori u Nacionalnoj biblioteci Australije iskopali su najstarije kutije sa čokoladama, stare 120 godina, koje datiraju iz perioda Burskog rata.

Suvenirska kutija sa čokoladama pronađena je na dnu kutije sa ličnim zabeleškama australijskog pesnika Endrua Bartona „Banjo“ Patersona, a prema pisanju australijskog portala ABC, kutija je poklon britanske kraljice Viktorije vojnicima tokom Burskog rata.

Kako se navodi, iako su čokolade stare više od jednog veka i dalje lepo izgledaju, skoro toliko da bi mogle da se pojedu.

Šest čokoladnih pločica još ima ostatke stare ambalaže od slame i omotača od srebrne folije, a otkriće je zaprepastilo osoblje u konzervatorskoj laboratoriji Biblioteke, koje nije očekivalo da će Banjoevi slatkiši biti sakriveni među poezijom, dnevnicima i isečcima.

Za sada nema objašnjenja zašto se čokolada nalazila kod njega niti zašto je nije pojeo.

Na limenoj kutiji sa čokoladama bilo je ispisano „Južna Afrika 1900“, „Želim vam Srećnu Novu godinu, Viktorija RI“, a navodi se da su te kutije, iako od kraljice lično, bile i predmet trgovine na frontu.

Banjo Paterson stigao je u Južnu Afriku u oktobru 1899. godine, kao ratni dopisnik za Sidnej Morning Herald, agodinu dana kasnije vratio se u Australiju.

Pretpostavlja se da je kutiju sa čokoladama kupio od vojnika koji su ih slali kućama da se ne bi istopile.

Nakon pronalaska ova kutija čokolade postala je deo kolekcije u Nacionalnoj biblioteci Australije kao deo šire kolekcije ličnih predmeta pesnika Banja Patersona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.