U trendu

Otvoren 15. Beogradski festival poezije i knjige

BEOGRAD – Petnaesto izdanje Beogradskog festivala poezije i knjige “Trgni se! Poezija“ otvoreno je večeras u Narodnoj biblioteci Srbije pod sloganom “Srce moje, neko kuca“ i trajaće do 10. oktobra.

Ovogodišnje izdanje manifestacije svojevrsni je omaž pesniku Milutina Petroviću povodom obeležavanja 80 godina od njegovog rođenja, tako da i slogan festivala predstavlja stihove iz njegove poezije.

“Ovo je veoma poseban trenutak, ne samo zato što je ovo 15. po redu festival, to je nekakav izlazak iz detinjstva, ulazak u neki drugačiji period u životu čoveka“, istakao je direktor i selektor festivala Dejan Matić na svečanom otvaranju.

On je dodao da je ovo izdanje s razlogom posvećeno Milutinu Petroviću jer taj jedan Petrovićev stih “u četiri reči može da sažme par vekova srpske poezije i pesništva“.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrien Fajks naveo je da je ovaj festival toliko toga učinio za poeziju, književnost i kulturu uopšte čak i van granica Srbije i da je veoma srećan što čak i u ovim okolnostima ima prilike da se austrijski pesnici povežu sa svojim srpskim kolegama.

Drugi sekretar u ambasadi Norveške Stefan Almehagen Sandstad rekao je da kultura ima tu ogromnu sposobnost da povezuje ljude, a da Norveška tu činjenicu aktivno koristi da poboljša svoje diplomatske i bilateralne odnose sa Srbijom.

Nakon prikazivanja kratkog filma u kojem je Milutin Petrović recitovao neke od svojih najpoznatijih stihova, usledilo je čitanje odabrane poezije i proze koje je otvorila švedska pesnikinja Hana Rajs Lara, a upriličena je i projekcija ostvarenja “Leonard Cohen: Bird on a Wire“.

Kako je najavljeno, program festivala će i ove godine obuhvatati čitanje poezije i proze domaćih i inostranih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, susrete sa studentima, filmski i muzički program, kao i pozorišnu predstavu, a održaće se u Narodnoj biblioteci Srbije, Kulturnom centru Grad, Kulturnom centru Magacin i Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ove godine će na ovoj manifestaciji nastupiti preko 40 pisaca, pesnika i prevodilaca iz Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Severne Makedonije, Kipra, Albanije, Hrvatske, Kosova i Srbije, što onlajn, što uživo.

Beogradski festival poezije i knjige osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici.

Festival se zalaže za promovisanje najviših umetničkih vrednosti, mladih umetnika, interesovanja za druge kulture, humanog odnosa prema čoveku i gradu, slobodu misli, govora i umetničkog izražavanja, kao i inkluziju osetljivih društvenih grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.