U trendu

Otvoren konkurs za nagrade za intelektualnu svojinu

BEOGRAD – Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije otvorio je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu povodom obeležavanja 101. godišnjice svoje delatnosti, a koji će biti otvoren do 25. oktobra, saopšteno je iz ove institucije.

Ovo takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a čine ga četiri kategorije: kategorija pronalazača ili grupe pronalazača za patent, pravnih lica za registrovan industrijski dizajn, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak.

Dodela nagrada biće upriličena 15. novembra, na proslavi dana Zavoda.

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji – njeni počeci datiraju od 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine.

Danas ova konvencija (kojom administrira WIPO), okuplja 177 država.

Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine, a to se dogodilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine.

Ovom uredbom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.