U trendu

Otvorena izložba „Beograd-Otava“ u Arhivu Jugoslavije

BEOGRAD – Izložbu „Beograd-Otava: Diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas“ svečano je otvorio danas ambasador Kanade u Srbiji Džajls Norman u zgradi Arhiva Jugoslavije, uz prisustvo direktora Arhiva dr Milana Terzića.

Izložba je upriličena povodom obeležavanja osam decenija od zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Kanade.

Ambasador Kanade u Srbiji, Džajls Norman, svoj govor u čast dve zemlje održao je na tri jezika – srpskom, engleskom i francuskom.

Gospodin Norman je ovom prilikom ukazao na tri zajedničke niti koje povezuju dve zemlje – imigraciju, Evropu i inkluzivnost, a predstavnik svih niti je dijaspora, po njemu.

„Dijaspora nije istorijski artefakt. Ona je živa, aktivna, i predstavlja osnovu veza između naša dva naroda koje su obogatile naše bilateralne odnose“, istakao je ambasador Kanade.

Takođe je naveo da Srbija ima punu podršku Kanade po pitanju priključivanja Evropskoj uniji, s obzirom da će to poboljšati razvoj, stabilnost i kvalitet života ljudi u Srbiji.

Nova postavka je realizovana u organizaciji Arhiva Jugoslavije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasadom Kanade.

Direktor Arhiva Jugoslavije, dr Milan Terzić, izjavio je ovom prilikom da premda je saradnje između dve zemlje bilo još od samog početka 20. veka, njen zvanični početak predstavlja 30. maj 1941. godine, kada je ukazom kralja Petra II Karađorđevića u Jerusalimu naloženo otvaranje Poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Otavi.

Kako je naveo dr Terzić, ovaj događaj je postao kvalitetna osnova za dalju saradnju dve nacije koja je, uprkos daljini, i dalje snažna.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović, najveći deo svog govora je održao na engleskom jeziku kako bi time ukazao poštovanje prema kanadskim prijateljima i saradnicima.

Starović je podvukao značaj podrške kanadskih bolničara i lekara koji su sa velikom posvećenošću pomagali srpskim vojnicima na frontu u Prvom svetskom ratu.

Među njima značajno ime je Lester Pirson, tada medicinski volonter, a kasnije premijer Kanade i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Starović je takođe otkrio zanimljivu činjenicu da je po završetku rata 1918. godine jedna od planina u kanadskoj pokrajini Alberti dobila naziv „Putnik“ kao čin ukazivanja časti srpskom vojvodi u Velikom ratu, Radomiru Putniku.

Prisutnima su se potom, putem videa, iz glavnog grada Kanade – Otave obratili i Rob Olifant, parlamentarni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Kanade, i Dejan Ralević, ambasador Srbije u Kanadi.

Olifant je ovu priliku iskoristio da istakne značaj dijaspore balkanskog naroda u Kanadi i njene pomoći da se Kanada oplemeni u mnogim poljima, poput umetnosti, politike i kulture.

Ambasador Ralević rekao je da su odnosi Srbije i Kanade ostali stabilni čak i pored neizbežnih promena tokom proteklih godina, kao što su imena država ili sama kultura, i da se zato toj stabilnosti sa obe strane pridaje veoma veliki značaj.

Dve države vezuje i činjenica da su obe u Međunarodnoj organizaciji Frankofoniji, kojoj Srbija namerava da pristupi kao punopravni član, a pri čemu očekuje podršku Kanade i njenih frankofonih provincija.

„Duboko verujem da je pred nama još mnogo decenija uspešne saradnje i partnerstva“, izrazio je gospodin Ralević svoj entuzijazam.
Nova izložba „Beograd-Otava“ biće otvorena za javnost do 1. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.