U trendu

Otvorena izložba “Inter/Akcija 2022” u Galeriji Kuće legata

BEOGRAD – Grupna izložba “Inter/Akcija 2022: Sve to (ne) zavisi od mene” otvorena je večeras u Galeriji Kuće legata u Beogradu i trajaće do 11. januara.

“Inter/Akcija” je projekat saradnje, dijaloga i razmene o idejama i pitanjima savremene umetnosti koji od 2016. godine realizuju studenti Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dijaloška forma projekta od 2021. godine se ostvaruje kao konverzacija kojoj su se pridružili kolege sa Akademije umjetnosti (AU) u Banja Luci uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Centralni deo programa “Inter/Akcije” predstavlja izložba koja se razvija iz zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca u svetu savremene umetnosti.

Tako “Inter/Akcija” okuplja studente završnih godina osnovnih i master studija FLU iz Beograda i AU iz Banja Luke koji upućuju poglede na složene odnose identitetskih politika i njihovih društvenih ispoljavanja.

Ovogodišnja kolektivna izložba publici donosi radove 18 umetnika: Jovana Babić, Sonja Lundin, Nevena Ostojić, Barbara Laković, Mladen Micić, Pavle Ćurčić, Luka Ličina, Pavle Banović, Danijela Mihić, Aleksandra Kuzmanović, Isidora Branković, Jovan Došenović, Ognjen Milošević, Irena Simić, Marija Vilimonović, Vanja Žunić, Milica Katić i Marko Obradović.

Koncept izložbe predstavlja strukturu koja se sastoji od različitih pristupa posmatranja sveta i identiteta koji variraju od prepoznavanja subjekta iz domena prošlosti i tradicije, preko porekla i porodice, verskog i nacionalnog identiteta, odrastanja i sazrevanja, do preispitivanja.

Sa druge strane, postavka učitava identitet u svakodnevnim kadrovima današnjice koje dovodi u vezu sa dokazom sopstvenog postojanja.
Sa tim u vezi, na izložbi publika prepoznaje nekoliko celina koje sačinjavaju ovaj projekat: “Od mene ka svemu”, “Derealizovana realnost”, “Igraj”, “Zeleni čovek” i “Koje lice da odaberem”.
Projekat se ostvaruje u saradnji sa studentkinjama istorije umetnosti Sofijom Buzadžić, Leom Stanković, Dunjom Aleksić, Andrejom Drobnjak, Dušicom
Đekanović i Minjom Lazareski.

Koordinatori projekta su Luka Tripković, Dunja Trutin (FLU, Beograd), Ljubica Vujović i Jovana Trifuljesko (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar