Otvorena izložba „Moderna“ u Andrićgradu

MOKRA GORA – U okviru ovogodišnjeg Kustendorfa danas je u Andrićgradu u Višegradu otvorena izložba “Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata“.

Postavka, čija je autorka istoričarka umetnosti Dina Pavić, obuhvata čitav pravac pod čijim okriljem su stvarali neki od najznačajnijih umetnika srpske scene.

Pavićeva je u uvodnoj reči kazala da je u okviru Moderne kao celine uvršteno nekoliko podcelina „koje predstavljaju portrete, prostore i promene“.

„Možete videti zanimljivo slikarstvo Petra Dobrovića, njegov portret Miroslava Krleže, kao i snažan autoportret Milenka Šerbana. Tu je mrtva priroda Save Šumanovića, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić i Nedeljka Gvozdenovića“, navela je autorka.
Ovi su umetnici samo neki iz širokog opusa izložbe, a kako je istakla Pavićeva, svi su veoma različiti, ali ih spaja želja za pomeranjem granica i istraživanje na polju slike.

„S druge strane su pejzaži Petra Lubarde i Milana Konjovića koji su bili svojevrsno oruđe za oslobađanje prostora u njihovoj stalnoj borbi za likovnu umetnost“, kazala je Dina Pavić.

Ona je dodala da Modernu treba shvatiti kao „jedan otvoren sistem sučeljavanja, konflikata, raznih ideja, ideologija, ličnih filozofija…

Izložbu je zvanično otvorio direktor Kuće Legata Filip Brusić Renaud istakavši da je saradnja sa Institutom postala lepa tradicija kao i da ovom postavkom njihova kuća proslavlja 15 godina postojanja.

„Prvo smo je postavili u Beogradu, sada ovde u Višegradu. Naš zadatak i misija je da se staramo o legatima i zbirkama koje su Beogradu poklonili ili zaveštali njegovi umetnici. Ovde se nalaze dela iz 11 legata poput Petra Lubarde, Veljka Petrovića, Koste Bogdanovića, Cuce Sokić… Želimo da prikažemo šta su naši najveći umetnici ostavili svome otačestvu“, kazao je Brusić.

Izložba „Moderna“ biće otvorena do 28. februara, a predstavlja plod saradanje dve ustanove, Kuće legata u Beogradu i Andrić instituta u Višegradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, kao i Sekretarijata za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.