U trendu

Otvorena izloĹžba Odiseja nesvrstanih

BEOGRAD – IzloĹžba “Odiseja nesvrstanih”, koja kroz arhivske fotografije prikazuje razvoj Pokreta nesvrstanih od konferencije u Bandungu 1955. godine do osnivačke konferencije 1961. godine u Beogradu, otvorena je večeras u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Na svečanosti su pred zvanicama i predstavnicima diplomatskog kora iz nekoliko nesvrstanih zemalja, govorili direktor Zavoda Marko Krstić i pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

„Nastojali smo da na pregledan način predstavimo priču o razvoju jedne ideje, o smelom i neizvesnom putu čiji ciljevi su prevazilazili parcijalne interese bilo koje vrste, već su imali univerzalni domet i značaj“, rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, za danaĹĄnju Srbiju to je iskustvo „potvrda mogućnosti jedne srazmerno male zemlje da bude ozbiljan subjekt međunarodnih odnosa“.

Jokić je ocenio da „sa ove vremenske distance moĹžemo potvrditi visok stepen ostvarenog uvaĹžavanja između zemalja članica, kroz bogatu istoriju aktivnosti pokreta“.

Prema njegovim rečima, upravo je motiv postavke da posle 60 godina „kroz zanimljivu retrospektivu sagledamo i preispitamo sadaĹĄnje rezultate politike sile u suočavanju sa mogućnostima miroljubive koegzistencije“.

Posetioce je potom sproveo kroz izloĹžbu „Odiseja nesvrstanih“ Matija MaleĹĄević, magistar politikologije na Moskovskom drĹžavnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Izložene fotografije prikazuju predsednika komunističke Jugoslavije Josipa Broza (1892-1980) tokom putovanja i diplomatskih susreta sa brojnim zvaničnicima Nesvrstanih, poput predsednika Egipta Gamala Nasera (1918-1970) i premijera Indije DŽavaharlala Nehrua (1889-1964), ili sa kubanskim revolucionarem Če Gevarom (1928-1967).

Izložba traje do 17. oktobra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, koji je njen organizator u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, Arhivom Jugoslavije i Filmskim novostima, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar