U trendu

Otvorena izlozba povodom 100 godina rođenja B. Bogdanovica

BEOGRAD – Izložba pod nazivom „Sto godina od rođenja arhitekte Bogdana Bogdanovića“ otvorena je večeras u Biblioteci Grada Beograda.
Organizatori događaja istakli su da su kroz ovu izložbu koristili Bogdanovo otkriće da se „oblacima može govoriti… bezmalo kao nekim nemuštim jezikom“.

Govoreći o arhitekti Bogdanu Bogdanoviću, autorka izložbe Mare Janakova Grujić, istakla je maestralnost cenjenog stvaraoca.

„U svom predanom neimarskom poslu, hteo je da se iz arhitekture čuje zvuk. Taj zvuk je počinjao šestarom, magijskim alatom, „spravom koja iznova rađa svet“. Potom se orion deletima i batima klesara na gradilištima. Bio je sastavni deo svih svetova koji su se rađali na sagrađenim spomenicima“, rekla je Janakova Grujić za Tanjug.

Ona je istakla da je reč o velikom jubileju, stogodišnjici od rođenja velikog jugoslovenskog i srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

„Ova izložba predstavlja rezultat višegodišnjeg rada. Na zidovima se mogu videti neimarski radovi ovog arhitekte, a u vitrinama se nalase njegova književna dela, tu je, takođe, i film koji ide na ekranu koji je nastao sa snimanja i marljivog obilaženja svih spomenika koje je ovaj veliki umetnik ustavio iza sebe“, rekla je autorka izložbe.

Izložba pripada Danima evropske baštine, a zajednička tema je „Održivo nasleđe“.

Čitava izložba se oslanja na magijsko, simoličko značenje kruga, koje je bilo izuzetno značajno za Bogdanovića.

„Krug je jedna od prvih apstrakcija čovekovih, prva potvrda njegovog razuma i njegove snage uopštavanja. Davno je čovek posegnuo za ovim znakom jer je u njemu osetio nešto apsolutno i superiorno“, govorio je Bogdanović, koji je pored ostalog bio i gradonačelnik Beograda od 1982. do 1986. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar