Otvorena izložba povodom 75. godišnjice pobede nad fašizm

BEOGRAD – Povodom 75. godišnjice podebe nad fašizmom, u Ruskom domu otvorena je izložba fotografija sovjetskog fotoreportera Anatolija Arhipova „Rat kroz objektiv 1941-1945“.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, tim povodom je rekao da su ratne fotografije iz veliko otadžbinskog rata veličanstvene u istorijskom i ljudskom smislu.

„Sačuvana je istina o Drugom svetskom ratu i sada na obeležavanju 75. godina velike pobede domaćini smo istorijske pravde. Zaborav istorije je put prema novim tragedijama. Fotografija je najbolji način da se ne zaboravi istorija i istina. Ova izložba otvara niz manifestacija povodom tog događaja“, kazao je sinoć Bocan-Harčenko.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da ova izložba fotografija svedoči o najkrupnijem događaju u istoriji čovečanstva, ali u negativnom značenju, a to je istorija Drugog svetskog rata.

„Pisana istorija govori da se nikada toliko veliki broj ljudi nije sukobio i nijedan narod nije dao toliko žrtava kao što je dao Sovjetski savez. Ova izložba i drugi programi, svedočiće o jedinstvenoj istini. Kičmu nacizmu slomio je Sovjetski savez, Rusija i Crvena armija, i to je istorijska istina, koja mora biti svuda afirmisana. Nažalost danas smo svedoci istorijskih falsifikata i kultura sećanja je jedan od snažnih alata protiv toga“, ocenio je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, kroz čitavo čovečanstvo Rusi i Srbi su bili braća, a tako će biti, nada se i ubuduće.

„Verujem da će rad između naše dve zemlje da jača, već sada je na visokom nivou. Oba naroda su željna upoznavanja, a kultura je alat da se na plemenit način to i uradi“, istakao je Vukosavljević.

Otvaranju izložbe fotografija prisustvovala je i zamenica ministra kulture u Rusiji Olga Jarilova, koja je iskazala zahvalnost Srbiji i srpskom narodu, u ime resora koji zastupa, na tome što se velika pažnja posvećuje tradiciji Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.