U trendu

Otvorena izložba Rez-linjija-otisak u Muzeju savremene umetnosti

U Muzeja savremene umetnosti u Beogradu danas je otvorena izložba „Rez -linija-otisak“, u sklopu koje je, na 4. i 5. nivou te ustanove, prikazano oko 100 dela, saopštili su organizatori.

Direktorka tog muzeja Marijana Kolarić je kazala da naziv izložbe upućuje na fenomen grafičkog medija, koji u periodu između dva svetska rata u Kraljevini Jugoslaviji postaje sve zastupljeniji u stvaralaštvu umetnika.

Prema njenim rečima, umetnici su tada, u jednostavnosti i vizuelnoj snazi grafike i njenim mogućnostima multiplikovanja, prepoznali potencijal za neposredniju komunikaciju sa širom javnošću i širenje socijalno angažovane poruke.

„Skoro jedan vek kasnije, u prilici smo da vidimo kako dela socijalno angažovanih umetnika međuratnog perioda korespondiraju danas sa delima odabranih savremenih umetnika i umetničkih grupa koji su izuzetno aktivni na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni“, rekla je ona.

Kustoskinja Mišela Blanuša je kazala da se, „rezimirajući suštinu“, može reći da se ta izložba može posmatrati kao prostor koji ujedinjuje kritički glas umetnika prema društveno-političkoj stvarnosti vremena u kojem su, kako je dodala, izložena dela nastala i u kojem živimo.

Postavka koja obuhvata radove Đorđa Andrejevića Kuna, Marijana Detonija, Sergija Glumca, Prvoslava Pive Karamatijevića, Mirka Kujačića, Otona Postružnika, Maksima Sedeja, Bratislava Stojanovića, Đurđa Teodorovića, Antuna Zupe će biti otvorena do 28. avgusta.

Od savremenih umetnika, građani mogu da vide radove Vladana Jeremića i Rene Redle, Siniše Ilića, Bojana Đorđeva, Darinke Pop-Mitić, Miloš Miletić i Mirjana Radovanović Milice Ružičić i Nikole Radosavljevića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.