U trendu

Otvorena izloĹžba „Skeens“ u Institutu Servantes

BEOGRAD – IzloĹžba „Skeens“ ĹĄpanske umetnice Elise Kveste otvorena je danas u Galeriji Instituta Servantes u Beogradu kao uvod u ovogodiĹĄnju manifestaciju „Art+science: svetovi veĹĄtačke inteligencije“ čiji će se glavni program realizovati od 23. septembra do 23. oktobra u organizaciji Centra za promociju nauke.

„IzloĹžba se zove ‘Skeens’ i govori o naĹĄim podacima, o onome ĹĄto čini digitalni otisak koji ostavljamo putem druĹĄtvenih mreĹža i načinu na koji ti podaci mogu da se koriste i zloupotrebe od strane različitih korporacija, institucija i individua. U ovom projektu vaĹžnu ulogu igra tradicija tkanja, koja je vezana za naĹĄ identitet i tradiciju, a koju sam iskoristila da bih prikazala podatke i sve ono ĹĄto se o nama skuplja na druĹĄtvenim mreĹžama“, objasnila je autorka postavke Elisa Kvesta.

Prema njenim rečima, ono što se na ovoj postavci može videti je fizičko predstavljanje podataka koje je Fejsbuk sa njenog ličnog profila prikupljao o njoj u proteklih 10 godina.

„Ĺ˝elja mi je da prikaĹžem kako moĹžemo povezati ono ĹĄto Fejsbuk poseduje sa onim ĹĄto mi fizički moĹžemo da prikaĹžemo, kolika je vrednost tih podataka, kako oni mogu da se koriste i zloupotrebe protiv nas na ličnom i kolektivnom nivou“, istakla je Kvesta.

Kako navodi v.d. direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić, kreativnost jednog naučnika treba da se ispolji u rešavanju apstraktnih problema, a to je ono što često naučnicima fali, a umetnicima je neophodno da bi stvarali.

„AjnĹĄtajn je rekao da je vrhunski naučnik ujedno i umetnik svoje vrste. Ta doza kreativnosti je ključna i potrebna da bismo u tom datom trenutku vizualizovali jedan vrlo apstraktan problem“, rekao je Krstić.

Rukovodilac projekta „European ARTificial Intelligence Lab“ Dobrivoje Lale Erić rekao je da je ovogodiĹĄnja manifestacije „Art+science“ zasnovana na kritičkom i kreativnom sagledavanju vrednosti i mogućnosti sistema veĹĄtačke inteligencije.

„To je veoma ĹĄiroko polje delovanja i angaĹžmana. Prvo ĹĄto nam padne na pamet kada govorimo o tome jesu digitalni sadrĹžaji jer oni mnogo toga definiĹĄu u naĹĄim Ĺživotima. Rad Elise Kveste predstavlja naĹĄe digitalno nasleđe, odnosno ono ĹĄto stvaramo u virtuelnom prostoru“, navodi Erić.

Centar za promociju nauke će tokom septembra i oktobra kroz svoj „Art+science“ program predstaviti ĹĄirok dijapazon radova nastalih kroz interdisciplinarnu saradnju umetnika, naučnika i drugih aktera.

Realizaciju ovog programa su, između ostalih, podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Institut Servantes, Muzej nauke i tehnike, Francuski institut u Beogradu i Austrijski kulturni forum u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.