U trendu

Otvorena izložba „Unatrag-Unapred“ povodom 65 godina Univerziteta umetnosti

BEOGRAD – Izložba “Unatrag-Unapred” autorke Elde Stanković danas je otvorena u Rektoratu Univerziteta umetnosti povodom jubileja – 65 godina Univerziteta umetnosti u Beogradu, na Kosančićevom vencu.

Istovremeno izložba je bila uvod i najava događaja u okviru manifestacije „Dani Univerziteta umetnosti 2022“, koji uključuju još tribinu „Liderke u kulturi i umetnosti“ sutra u podne, centralnu ceremoniju dodele godišnjih univerzitetskih priznanja profesorima, saradnicima i studentima, kao i izložbu studenata generacije Fakulteta likovnih umetnosti i fakulteta primenjenih umetnosti u Galeriji FLU, što je zakazano za petak.

Kratkim govorima na otvaranju izložbe su se obratili – dr Mirjana Nikolić, rektorka Univerziteta umetnosti i Elda Stanković, autorka izložbe, koja je i sprovela prisutne kroz svoju postavku.

Premijerna izložba „Unatrag-Unapred“ nastala je povodom obeležavanja 65 godina od osnivanja Univerziteta umetnosti sa idejom da izvrsnost Univerziteta počiva na sinergiji prošlosti i sadašnjosti.

Tako postavka ima za cilj da predstavi važne ličnosti i događaje iz istorije Univerziteta i da zabeleži sadašnji trenutak, označi one koji dolaze i ukaže na put kojim se Univerzitet kreće u društvenim uslovima današnjice.

Na taj način i sam naslov izložbe „Unatrag-Unapred“ simbolično ukazuje na interakciju tradicionalnih i savremenih praksi iz koje proističu najviše vrednosti visokog umetničkog obrazovanja koje Univerzitet umetnosti neguje.

Pogled unatrag i oslonac na čvrsto postavljenim temeljima akademskog obrazovanja umetnika, snažan je pogon za hod unapred, u susret savremenim umetničkim tendencijama, novim obrazovnim politikama i, najzad, drugačijim potrebama društva.

Dizajn ove izložbe inspirisan je radom profesora Miloša Ćirića, autora vizuelnog identiteta Univerziteta umetnosti. 

Elementi i fragmenti univerzitetskog znaka i likovno-grafičkih rešenja profesora Ćirića formiraju vizuelni jezik izložbe.

Putem intervencije na profesorovom znaku iz 1980. godine, tačnije dodavanjem dva lista na postojeća četiri vertikalna lista, dobijena je kompozicija koja uz sekundarne elemente identiteta izložbe (strelice unatrag-unapred), fotografije i propratne tekstove gradi vizuelnu igru i približava publici život Univerziteta umetnosti nekada i sada, i istovremeno ukazuje na buduće puteve njegovog razvoja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar