U trendu

Otvorena izložba „Velikanke srpske kulture“

BEOGRAD – Izložba „Velikanke srpske kulture“ autorki Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić svečano je otvorena danas u Domu Jevrema Grujića u Beogradu i trajaće do 27. marta.

„Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se njeni posetioci na jednom mestu bolje upoznaju sa likom i životima žena čija dela su ostala neprolazna i zauvek upisana na najlepšim stranicama naše kulture“, izjavila je na otvaranju potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković.

Gojković je navela da je „za čitavo srpsko društvo, a naročito mlađe generacije, neophodno iznova naglasiti koliko su bitnu ulogu žene imale u kulturnom i umetničkom životu Srbije“, kao i da je sama reč „kultura“ ženskog roda.

„Posebno je važno podvući da su mnoge od njih, a naročito velikanke kojima je ova izložba posvećena, živele i stvarale u vremenima u kojima prava žena nisu bila prepoznata na način na koji jesu danas, u savremenom svetu“, podvlači ministarka kulture.

Gojković takođe navodi da „pored veličine svog dela, odlika svih velikanki jeste da su i u najtežim trenucima bila uz svoju zemlju i narod, što je neke od njih čak koštalo života“

Direktorka Doma Jevrema Grujića i koautorka izložbe Branka Conić istakla je da ova postavka, koja pokriva period od oko 180 godina, predstavlja “18 veličanstvenih žena srpske istorije koje su zadužile naše društvo i utabale put kojim danas koračaju žene na najvišim pozicijama.“

„Ove žene zaslužuju da se svakodnevno pominju u našem javnom životu… Danas živimo brzo i nemamo mnogo vremena da se sećamo prošlosti, ali budućnost pripada onima koji se prošlosti najistrajnije sećaju“, rekla je Conić.

Ona dodaje da su predstavljene velikanke “predstavljale i imale u sebi nesavladivu silu i snagu da se bore za svoju profesiju i time su zadužile srpsko društvo.“

„Naziv “velikanke“ nećete često čuti jer smo navikli na velikane u mnogim oblastima. Ipak, nemerljivo je veće znanje i uticaj koje su nam mnoge žene ostavile nego što je njihovo mesto koje su zauzele u enciklopedijama“, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona dodaje da je „samo žensko stvaralaštvo do pre stotinak godina bio nepoznat pojam“, kao i da borba za njega traje i dan danas.

Izložba je realizovana u saradnji sa preko 15 institucija kulture širom Srbije, a njeni pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar