U trendu

Otvorena međunarodna muzička konferencija „Kontakt“ u BG

BEOGRAD – Svečano otvaranje medunarodne muzičke konferencije i festivala “Kontakt 2022” održano je danas u klubu Anti Shop Elektropionir u Beogradu.

Jovana Stanković Coka je otvorila Kontakt ispred koncertne agencije i diskografske kuće „Odličan hrčak“ koja je uz Cebef organizator manifestacije.

„Konačno možemo uživo da održimo šesto izdanje“ Kontakta“ nakon dva onlajn izdanja. Okupili smo čitav region i Evropu u naredna tri dana“, istakla je Stanković.

Muzičar Ivan Ilić ispred Udruženja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije pozdravio je najnovije otvaranje Foruma muzičkih menadžera Srbije.

Ilić je istakao da će tokom ove konferencije biti prisutan veliki broj veoma talentovanih menadžera muzičke industrije koji mogu doprineti muzičkom životu na vrhunskom nivou tako da je neophodno iskoristiti te kontakte.

Prvog dana „Kontakta“ direkcija je ugostila brojna značajna imena iz sveta muzike, među kojima je i Britanac DŽejk Bomont Nezbit (Jake Beaumont-Nesbitt) , menadžer i saradnik mnogih svetskih rok i pop zvezda, među kojima su – grupa Radiohead, Rihanna, Norman Cook i Beyonce.

Nezbit savetuje Međunarodni forum muzičkih menadžera (IMMF) u oblasti poslovnih modela umetnika i politici intelektualne svojine.

IMMF je globalna mreža udruženja umetnika i menadžera u preko 50 zemalja sveta.
I van Milivojev iz Srbije je bio predstavnik upravo danas osnovanog Foruma muzičkih menadžera Srbije i moderator razgovora sa britanskim gostom.

Uspešan menadžer Bomont-Nezbit iz Velike Britanije podelio je sa publikom svoja značajna svetska iskustva u muzičkoj industriji.

Kako je naveo Milivojev, u Srbiji se menadžer smatra više osoba koja je asistent bendu, pomaže im da imaju sve neophodno od željenih namirnica ili napitaka na pozornici kada imaju koncerte ili turneje.

Nezbit je objasnio kako kod njih u Britaniji to funkcioniše, i naglasio da je menadžer zadužen apsolutno za sve aspekte funkcionisanja muzike i objasnio razliku između menadžera i booking agenta.

„U muzičkom biznisu postoje četiri celine koje čine osnovu ovog posla: izdavaštvo, snimanje albuma, brendiranje, recimo lice muzicara na majicama i drugih merčendajzing msterijala, i na kraju – uživo nastup. Sve navedeno kontroliše muzički menadžer, sve četiri aktivnosti“, objasnio je menadžer Bomont Nezbit.

Kako je on napomenuo, booking agent brine samo za uživo nastupe, solo koncerte, svirke na festivalima i manifestacijama, i neka gostovanja u medijima i zato je neophodno razlikovati te dve pozicije.

Britanski menadžzer je istakao da je boravio više puta u Srbiji na Exit festivalu u Novom Sadu i primetio da publika odavde veoma ozbiljno shvata muziku i samu kulturu, umetnost.

Nezbit je otkrio pojedinosti iz svoje biografije, da je odrastao u Londonu, u samom kraju koji je bio pun klubova za svirke lokalnih bendova 70-ih godina, i tada je bio u prvom planu „The Clash“, čuveni britanski pank rok bend.

On je napomenuo da su zemlje Poljska, Nemačka, Češka republika jako dobra tržišta za razvoj muzičkog biznisa što se tiče koncerata i diskografskog posla.

Takođe je dodao da su zanimljiva tržišta Grčke i Turske, i primetio da je Srbija povezana sa ovim zemljama.

Isto je pohvalio diskografsku kuću „Moonlee Records“ iz Slovenije koja sarađuje sa Srbijom kao što je alternativni rok bend „Repetitor“.
I van Milivojev je rekao da su osnovali Forum muzičkih menadžera Srbije iz razloga da nadalje pomognu muzičkoj sceni naše zemlje koja gotovo da nije postojala u protekle dve godine pandemije.
„Ta scena je bila kao pustinja, muzički posao je bio nevidljiv, posebno oko koncerata koji su se u nekim naletima održavali, i sve je bilo bez prave pomoći države. Sada se polako vračamo tome i naš Forum će brinuti da muzička scena zaista postoji i funkcioniše na svim nivoima“, podvukao je Milivojev.

Bogat program prvog dana obuhvatio je i izložbu Kebrinih digitalnih crteža u pratećem delu konferencije „Kontakt 2022“ u Kuli na sceni kompleksa muzičkih klubova u Cetinjskoj 15.

Lider alternativne grupe “Obojeni program” – Branislav Babić Kebra predstavio se i kao vizuelni, likovni umetnik na izložbi koja će trajati do 31. marta.

Večeras će biti održana i dva koncerta, od 20 sati nastupiće rok muzičar Nikola Vranjković u Anti Shop Elektropioniru, a od
21h – pijanistkinje Branka Parlić i Nataša Penezić u Kolarčevoj zadužbini.

Sutra će od 21 sat koncert imati bend „Obojeni program“ takođe u Elektropioniru, gde će i u subotu svirati dva sastava – „Rebel Star“ i „Bohemija“.

Muzički program će zatvoriti u subotu veče hip hop grupa iz Hrvatske „Elemental“ u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.