U trendu

„Paralelne majke“ Almodovara otvaraju Venecijanski festival

VENECIJA – Film “Paralelne majke“ (“Madres Paralelas“) poznatog španskog reditelja i scenariste Pedra Almodovara, u kojem glavnu ulogu tumači Penelope Kruz, otvoriće 78. izdanje prestižnog Filmskog festivala u Veneciji, saopštila je direkcija manifestacije.

Almodovarovo najnovije ostvarenje govori o dve neudate žene koje su neplanirano ostale u drugom stanju i u bolnici čekaju da se porode. Ona starija ne žali što je ostala u drugom stanju, dok je druga uplašena, istraumirana adolescentkinja koja se kaje.

Reči koje dve žene razmenjuju dok koračaju bolničkim hodnikom stvoriće jaku vezu između njih, koja se potom razvija i komplikuje i menja im živote.

Almodovar je na Venecijanskom festivalu 2019. godine nagrađen počasnim Zlatnim lavom, a na istom je festivalu 1988. godine privukao veliku pažnju ostvarenjem “Žene na ivici nervnog sloma“ (“Mujeres al borde de un ataque de nervios“).

Pored “Paralelnih majki“, u glavnom takmičarskom programu za prestižnog Zlatnog lava naći će se još 20 ostvarenja iz celog sveta, među kojima su “Izgubljena ćerka“ Megi Džilenhol, “Božja ruka“ Paola Sorentina, “Kutija“ Lorenca Vigasa, “Odraz“ Valentina Vasijanoviča, “Zalazak“ Mišela Franka, i drugi.

Žiri koji će odlučivati o dobitniku Zlatnog lava čine reditelji Saveri Konstanc, Aleksander Nanau i Kloi Žao i glumice Viržini Efire, Sintija Erivo i Sara Gadon, dok će odborom predsedavati južnokorejski reditelj Bong Džun-ho.

Osim toga, na ovogodišnjoj manifestaciji će glumci Džejmi Li Kertis i Roberto Beninji biti nagrađeni priznanjima za životno delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.