U trendu

Paskaljeviću večeras trebalo da bude uručena nagrada

LESKOVAC – Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE otvoreno je večeras, a na svečanoj ceremoniji trebala je da bude uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ upravo preminulom proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Organizatori su saopštili publici da Paskaljević, nažalost, nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja, a samo pola sata kasnije stigla je vest da je preminuo u Parizu, piše „Kurir“.

Povodom nagrade Goran Paskaljević je izjavio:

„Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime“, naveo je Paskaljević.

Paskaljević, kao jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine i od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Varljivo leto ‘68”, „Bure baruta” i mnogih drugih.

Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli” koji gostuje na domaćim i međunarodnim festivalima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar