U trendu

Pijanista Aleksandar Madžar nastavlja da svira Betovena

BEOGRAD – Peti i šesti koncerti pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa “Betovenove sonate”, biće održani 23. i 27. marta u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopštila je direkcija ove ustanove.

Nakon odlaganja zbog bolesti umetnika, peti koncert će biti održan 23. marta, na programu su op. 22, 26, op. 106, a ulaznice za peti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. februara, važe za resital 23. marta.

Na koncertu 27. marta na programu su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101.

Predstojeći koncerti su nastavak ciklusa Betovenove klavirske sonate koje je Madžar počeo da svira na festivalu BEMUS 2021 i do sada je održao četiri od ukupno planiranih osam koncerata da bi odsvirao sve 32 sonate.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Jozef Hajdn, Volfgang Amadeus Mocart, Ludvig van Betoven).

Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate).

Umetnik Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga.

Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu, a danas nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

Pijanista Madžar se bavi i pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar