U trendu

Pisac burne prošlosti

Izgleda da svaku dodelu nagrada neminovno prate skandali, te ni književne nagrade više ne mogu da prođu bez senzacije. Kontroverzni četrdesetdvogodišnji australijski pisac Piter Finli, javnosti poznat pod pseudonimom D.B.C, dobitnik je prestižne Bukerove nagrade – književnog priznanja za pisce koji stvaraju u Velikoj Britaniji, Republici Irskoj i zemljama Komonvelta – za svoj debitantski roman „Vernon God Little“.

Rođen u okolini Adelaide, glavnog grada Južne Australije, Finli je odrastao u Meksiku i Teksasu, a do sada je bio mnogo čuveniji po svojoj mračnoj prošlosti ispunjenoj kokainom, heroinom, prevarama i kockarskim dugovima nego po literarnom stvaralaštvu. Neposredno po objavljivanju rezultata Bukerovog žirija, novinari su upitali da li dodeljivanje priznanja autoru sa ovakvom prošlošću narušava imidž same nagrade, ali im je odgovoreno da se ona dodeljuje za književnu vrednost dela, a ne za piščev život.

Finlijev pseudonim sačinjen je od početnih slova reči koje na engleskom znače „prljav, ali neukaljan“ i sam pisac kaže da je simbolično trebalo da predstavlja njegov novi početak posle toliko godina posrtanja. Roman je crnohumorna priča u čijem je centru dečak, svedok masakra koji je počinio njegov najbolji drug u školi koju zajedno pohađaju u malom gradu u Teksasu. Finli je svoj prvi roman počeo da piše 1999. godine u Londonu, gde se nastanio po povratku iz Amerike. Trenutno živi u Irskoj.

Piter Finli je treći Australijanac koji je dobio Bukerovu nagradu i nema sume da posle nje može da računa na dobar tiraž svog romana. Među dosadašnjim dobitnicima ove prestižne nagrade koja se dodeljuje uz 50.000 funti, a ima tradiciju dugu 35 godina, nalaze se i imena kao što su Salman Ruždi i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade J. M. Kuci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.