U trendu

Piscu Marojeviću urručena nagrada Meša Selimović

BEOGRAD – Piscu Igoru Marojeviću danas je svečano uručena književna nagrada „Meša Selimović“ za roman „Ostaci sveta“ na mestu srušenog zdanja Narodne biblioteke Srbije (NBS) na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Prestižno priznanje za najbolju knjigu u 2020. Marojeviću je uručio glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić, simbolično na temeljima NBS, srušene u nemačkom avionskom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

„Verovatno najveći izazov za literaturu je da se suoči sa užasom i zločinom. Literarno se odazvati valjano i sjajno na takve užase je veći podvig nego napraviti literaturu o nečemu drugom.Tvoj uspeh je zaslužen“, rekao je Vučelić dobitniku.

Kompanija Novosti 33. put dodeljuje nagradu koja se sastoji od skulpture sa
likom velikog pisca Meše Selimovića (1910-1982), povelje i novčanog iznosa.

Marojević je istakao da je Selimović autor koji je esejima, novelama i romanima, a posebno remek delom „Derviš i smrt“, iznederio „toliko misli, gnoma i aforizama da ih se ne bi postideli ni vrhovi nesistemske filozofije u jednoj od svetski najrazvijenijih kultura
kakva je francuska“.

„Pretpostavljam da je svakom koliko-toliko izgrađenom stvaraocu
ambivalentnost prema nagradama prirođena… Za autora romana koji pod Mešinim imenom trijumfuje u konkurenciji od oko 130 naslova, početna ambivalentnost se neminovno smanjuje u korist značaja priznanja“, rekao je Marojević.

Prema dobitnikovim rečima, njegov roman je „pobuna protiv uopštenog
i ideološki jednosmernog prikazivanja ili književnog ignorisanja
bitnih istorijskih,i ne samo istorijskih zbivanja“.

Marojevićev roman, u izdanju „Derete“, dobio je 27 od 60 glasova istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara Velikog žirija Novosti, odnosno dvostruko više od drugoplasiranog romana.

Članica žirija Slađana Ilić istakla je da „Ostaci sveta“ tematizuju cikličnost zla „pripovedanjem o istorijskim udesima u čijem središtu je sudbina pojedinca“, od Španskog građanskog rata, preko Jasenovca, Blajburga, Kravica i Srebrenice, do NATO bombardovanja 1999.godine.

„Knjiga nam razotkriva prirodu i mehanizme zla, ali i prirodu i mehanizam očuvanja ili pak obnavljanja naše oštećene i ugrožene ljudskosti“,rekla je Ilić.

Član žirija Mladen Vesković je ocenio da bi Marojevićev roman i da nije dobio nagradu ostao delo koje zavređuje pažnju širokog kruga čitalaca, jer je „primer kako velike istorijske priče mogu biti ispričane nanačinsaobrazan našem vremenu“.

Zbog epidemioloških mera svečanost nije bila otvorena za javnost.

Pored „Meše Selimovića“, Marojevićevi „Ostaci sveta“ dobili su nagrade „Tronoški rodoslov“, za „Solarisov“ roman godine, Nagradu grada Beograda
„Despot Stefan Lazarević“ i „Zlatni beočug“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar