U trendu

Piter Bruk ponovo na scenu postavio Mahabharatu

Britansk reditelj Piter Bruk ponovo je na scenu postavio indijski ep „Mahabharata“, 30 godina pošto je po istom tekstu režirao predstavu koja je trajala devet  sati.

Predstava Pitera Bruka, koji je ove godine napunio 90 godina, igraće se izmedju 15. septembra i 17. oktobra u njegovom pozorištu Des Bouffes du Nord u Parizu, a potom će  krenuti na svetsku turneju.

Nova „Mahabharata“ nije nostalgični rimejk, več pokušaj da se u duhu sadašnjeg vremena napravi profilisana i jaka pozorišna predstava koja se bavi problemima današnjice, rekao je Bruk.

Prvu verziju „Mahabharate“ čuveni reditelj prikazao je na festivalu u Avinjonu 1985. godine, kada, kako kaže, „niko nije znao za nju, niti je mogao da tačno izgovori naziv indijskog epa“.

„Taj veliki ep od pre nekoliko hiljada godina u sebi je asimilovao metafizička i kosmička promišljanja, i u isto vreme obične stvari svakodnevnog života“, rekao je Bruk u razgovoru za agenciju Frans pres.

Tema „Mahabharate“ je rat koji sa sobom donosi milione žrtava. 

„To je jedna zastrašujuća priča koja bi mogla da bude Hirošima, ili ono što je danas Sirija“, kaže Bruk i skreće pažnji da u epu vodje obe strane doživljavaju trenutak suočavanja sa sopstvenom savešću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.