U trendu

Počeli 29. Dani srpskog duhovnog preobraženja

DESPOTOVAC – Tradicionalna kulturna manifestacija, 29. „Dani srpskog duhovnog probraženja“, koja se održva od 19. do 28. avgusta u Despotovcu, počela je sinoć uz himnu „Bože pravde“ i nastup Hora „Svetog Đorda“ iz Beograda, koji je izveo drugu Mokranjčevu rukovet.

Manifestaciju, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kukture i infomisanja, na centralnom gradskom trgu, kraj monumentalnog spomenika despotu Stefanu Lazareviću, otvorila je pomoćnica ministra kulture Slavica Trifunović.

Ona je podsetila da su „Dani srpskog duhovnog preobrženja“ nastali pre 29 godina pod geslom „stvarati i kada je teško“, i postala jedna od najznačajnih kulturnih manifestacija Srbije.

Goste, iz sfere kulture, privrede politike, kojih je zbog epidemije virusa korone bilo manje nego prošlih godina, i publiku, pozdravio je predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.

„Program manifestacije ima visoke kukturne i umetničke domete, koje nema ni jedna kulturna manifestacija u zemlji“, rekli su Tanjugu organizatori i pritom apostrofirali naučni skup „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti“, koji okuplja veliki broj naučnih radnika.

Gosti Dana srpskog duhovnog preobraženja do kraja manifestacije videće nekoliko likovnih izložbi, pozorišnih predstava, promocije knjiga, nastupe koncertnih grupa i sastava, folklornih sastava…

„Dani srpskog duhovnog probraženja“, nastali su 1993.godine, na inicijativu tadašnje predsednika opštine Despotovac Radoslava Račića i čoveka zaduženog za kulturu Slavomira Vulića pod geslom stvarati i kada je teško“ a prihvatili su je Srpska akademija nauka i umetnoisti i Ministarstvo kuture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.