U trendu

Počeo 40. jubilarni BITEF

Četrdeseti Beogradski teatarski festival počeo je 15. septembra uličnim dešavanjem pod nazivom „BITEF na kartu više“ koje je krenulo s Trga republike. Taj besplatni performans koji je naš najstariji pozorišni festival za svoj jubilej darovao Beograđanima, zapravo je poklon koji su BITEF-u, povodom rođendana, pripremile najznačajnije avangardne trupe Srbije. Vesela ulična povorka predvođena glumcima prošla je Knez Mihailovom ulicom, preko Brankovog mosta, do Sava centra, gde je u 20 časova Vida Ognjenović, predsednik Saveta BITEF-a, i zvanično otvorila festival. Publiku je pozdravio i Fernando Arabal, predsednik ovogodišnjeg žirija BITEF-a, a potom je odigrana prva predstava glavnog festivalskog programa – balet kanadske koreografkinje Mari Šujinar (Marie Chuinard) „Body remix goldberg variations“.

Na ovogodišnjem festivalu biće izvedeno 19 izvanrednih predstava koje su, na predlog selektora, uspešno obezbeđene za glavni festivalski program. BITEF je ove godine dobio podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i ambasada zemalja iz kojih predstave dolaze.

Do 30. septembra publika će moći da vidi predstave i umetnike sa svih pet kontinenata. Sledeći osnivački slogan „pozorišna avantura“, ovogodišnji BITEF imaće na repertoaru predstavnike svih onih tendencija koje su karakterisale njegov program tokom četiri decenije postojanja: tradicionalni ritualni ples i njegove odjeke, klasiku na nov način, angažovanu dramu 20. i 21. veka u svetu, koreodramske predstave, blok „Mixed media“ i pozorište na otvorenom. Pored najnovijih tendencija, dosad neviđenih na našem festivalu, BITEF će prikazati i predstavu „Sizve Banzi je mrtav“ Pitera Bruka, jednog od najvećih reditelja našeg vremena, koji je, u svojim vrhuncima, obeležio i BITEF.

Pored glavnog festivalskog programa, koji će imati i takmičarski karakter, najavljen je i bogat prateći program. Kao i lane, i ove godine će biti održan „Showcase“, s najboljim domaćim pozorišnim predstavama, zbog kojih deo od 400 najavljenih stranih gostiju bez sumnje i dolazi u Beograd.

„Bitef na filmu“ ove godine će proteći u znaku Pitera Bruka, ovogodišnjeg gosta Festivala. Najavljen je i omaž Jožefu Nađu u Muzeju pozorišne umetnosti, kao i brojne radionice i simpozijumi o modernizaciji teatarskog izražavanja i novim tehnologijama u pozorištu.

Četrdeseti BITEF biće završen koreografijom Morisa Bežara „Balet for Life“, na muziku grupe „Kvin“ i Mocarta. Ova predstava zatvoriće BITEF i otvoriti BEMUS, čime će prvi put biti ostvarena spona između ovih dveju kulturnih manifestacija.

Koristan link
Oficijelni sajt Festivala

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.