U trendu

Počeo Festival ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“ u BG

BEOGRAD – U centru Beogradu je danas otvoren Festival ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“, a reč je o marketu suvenira i dizajnirane garderobe na otvorenom, izrade murala na sivim oronulim zidovima, radionice, mnogo dobre muzke u kojoj će građani prestonice moći da uživaju u danas i sutra.

Umetnički kolektiv „Street Smart“ i projektantski biro „Stattwerk“ danas i sutra otvaraju vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih „strit art“ lokacija – nekadašnju zgradu „Beobanke“, za ulične umetnike i sve zainteresovane građane.

U okviru Festivala ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“ odvijaće se oslikavanje murala uživo, dizajnerski i ekološki market, kreativne radionice za decu i odrasle i di-džej program, a svi sadržaji su besplatni.

Nekadašnju zgradu „Beobanke“ oslikavaće neki od najboljih uličnih umetnika aktivnih na domaćoj sceni, koji će odgovoriti na temu „Gradska oaza“.

Učestvovaće Nikola Mihajlović, Jana Danilović, JUNK, TKV, Das Drogen, Studio Kriška, Ink, Zez Lunatic, Re, Kewa, Anthony Brooks, Resto i Quam.

Ulična umetnica Jana Danilović rekla je Tanjugu da je ideja organizatora bila da naprave događaj sličan onima koji su postali uobičajni svuda u razvijenom svetu.

“ Pozicija strit art umetnika nije kod nas nije tako dobro situirana kao u svetu. Ljudi kod nas još uvek prepoznaju steet art kao umetnost. Drago nam je da smo u saradnji sa projektantskim biroom „Stattwerk“ pronašli jako inspirativno mesto za uličnu umetnost“ kazala je Jana Danilović.

Barbara Dimić se bavi street artom.

Ona napominje da se Beograd navikao na street art scenu.

„Sjajno je što smo dobili priliku da radimo u ovako inspiritavnim prostoru u centru Beograda. Ovde ću zajedno sa koleginicom oslikati mural koji se bavi različtim karakterima kod ljudi“ kazala je Barbara.

Nikolu Mihajlovića, ekipa Tanjuga je prekinula takođe u izradi murala.

„Ova zgrada Beobanke dosta dugo stoji u centru Beograda. Ovakav prostor privlači alternativne umetnike. Greota je da ne bude iskorišćen na pravi način. Danas promovišemo alternativnu kulturu i radujem se što ću svoj rad podeliti sa Beograđanima“ kazao je Mihajlović.

Danas su deca 8 do 15 godina učestvovala u radionici „Crtanje u krug“ umetnika Quama, koja kombinuje klasične slikarske discipline sa igrom.

Svi zainteresovani imali su prilike da učestvuju u radionici animiranih kolaža „Šetnja herbarijuma” Tamare Tasi i Jane Bjelice koja uključuje pravljenje digitalnog herbarijuma, Sutra od 13 časova Jana Danilović, ulična umetnica, vodiće radionicu „Paste up“ namenjenu svima koji žele da se upoznaju sa tehnikom, koja se koristi za privremene intervencije na ulici.

Oba festivalska dana između 18 i 20 časova radiće se i sito štampa uživo, a od 12 do 20 časova će raditi dizajnerski i ekološki market.

Prve večeri za muzički program biće zadužen Ali Guney, di-džej i dizajner zvuka iz Turske koji živi u Beogradu, dok će muzički matine dok će muzički matine u nedelju početi nastupom Katarine Radovanović i prerasti u noćni program „Šćepine vragolije“ u znaku hausa, fanka, diska, soula, afroa i broukenbita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar