U trendu

Počinje 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

BEOGRAD – Sedmi Međunarodni festival pantomime – „P(h)antomfest“ svečano će biti otvoren večeras u sali Doma vojske u Vranju izvođenjem pantomimičarske tačke – presecanjem zamišljene crvene vrpce, u kojoj će učestvovati Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, Nebojša Novković, direktor festivala, i Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava „Odluke“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

Iste večeri biće izvedena i predstava „Krug života“ bugarskog pantomimičara Filipa Dončeva koji se bavi najvažnijim momentima života u čijem je središtu nada.

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post, koji će izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, zbog koje je „Njujork tajms“ napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“.

U okviru pratećeg programa Post će održati u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“, a u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biće održana „Čajanka kod prijatelja“ – eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu“.

Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu .

„P(h)antomfest“ je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar