U trendu

Počinje „Nedelja Holandije u Beogradu“

„Orange Week – Nedelja Holandije u Beogradu“, koju organizuje Ambasada Kraljevine Holandije povodom završetka predsedavanja Savetom Evropske unije, počinje danas i trajaće do 2. jula.

„Orange Week“ (Narandžasta nedelja) će početi zajedničkom izložbom fotografija srpskog i holandskog fotografa „Primenjena nostalgija“ u Mikser hausu.

Projekat „Primenjena nostalgija“ je zamišljen kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva eminentna fotografa – jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće Evropskoj uniji.

Marko Rupenaje fotografisao mesta i situacije u Amsterdamu koje ga podsećaju na Beograd, dok jeIlvi Niokikćinfotografisala Beograd koji liči na holandski glavni grad.

Izložba je inicijativa Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, sa ciljem da se unapredi kulturna saradnja i promoviše zemlja koja predsedava Evropskoj uniji, kao i da se promoviše Srbija i pruži joj se podrška na putu u EU.

Sutra od 16 časovasvi zainteresovani građani mogu prisustvovati druženju i razgovoru uz kafu sa ambasadorom Holandije Henk van den Dolom, v. d. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenijom Milenkovići timovima ambasade i kancelarije.

„Orange Week“ se nastavlja „Delikatesnim ponedeljkom“ u Kulturnom centru „Grad“, gde će tim ambasade kuvati za goste, a pripremaju i ukusno „narandžasto iznenađenje“ za tu priliku.

Tokom „Nedelje Holandije“ u Beogradu, u Domu omladine će biti prikazivaninovi holandski filmovi – „Borgman“ Aleksa van Varmerdama, „Akvarijum“ Andree ArnoldI „Golcijus i Pelikansko drustvo“, Pitera Grinaveja.

Organizatori su najavili i veliku biciklističku vožnju – „Orange Bike Ride“, 2. jula od 17 časova sa Trga Republike, projekciju holandskog filma „Admiral“ Rula Rajne u okviru programa „Filmstreet-a“ 2. jula kod Muzičkog paviljona na Kalemegdanu, kao i „Orange Party“ iste večeri kada će na Kalemegdanu (tereni K.K. Partizan) publiku zabavljati holandski i srpski Đ-evi.

Ulaz na većinu događaja je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.