Ponovo sahranjeni posmrtni ostaci Pabla Nerude

Posmrtni ostaci čileanskog pesnika i nobelovca Pabla Nerude, koji su 2013. godine ekshumirani da bi se utvrdilo da li su ga ubili agenti diktatora Augusta Pinočea, ponovo su sahranjeni, prenela je agencija Frans pres.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima jednog od najvećih južnoameričkih pesnika preneti su jutros iz prestonice Santjaga u Isla Negru, poslednje mesto Nerudinog boravka, gde su sahranjeni.

Pablo Neruda, koji je umro 1973. godine, ponovo će počivati u vrtu svoje vile na obali Pacifika, pored supruge Matilde Urutije.

Posle duge pravne bitke, njegovo telo je ekshumirano u aprilu 2013. godine kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je umro, a rezultati analiza još nisu dali konačan odgovor na to pitanje.

Prema zvaničnom izveštaju o smrti, koji je izdala vojna hunta, pesnik je umro od raka prostate nekoliko dana po izbijanju državnog udara 1973. godine.

Nerudin vozač Manuel Araja tvrdio je da je piscu, koji je bio pristalica Komunističke partije, ubrizgana smrtonosna injekcija dan uoči puta u Meksiko, gde je nameravao da ode u dobrovoljno izgnanstvo kako bi upravljao aktivnostima protiv generala Pinočea.

Tim španskih stručnjaka otkrio je u maju 2014. godine u pesnikovim posmrtnim ostacima prisustvo velike količine bakterija stafilokoka, koje su najverovatnije ubrizgali agenti vojne hunte.

Konačni rezultati poslednje analize trebalo bi da budu gotovi u maju, kada će procedura i zvanično biti okončana.

Neruda, koji je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, najpoznatiji je po svojoj ljubavnoj poeziji.

On je, takodje, bio i levičarski političar i diplomata, i blizak prijatelj socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji se ubio da ne bi pao u ruke onima koji su izveli vojni udar 11. septembra 1973, predvodjeni generalom Pinočeom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.