U trendu

Poruka Fridmana Fogela povodom Svetskog dana igre

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana igre koji se širom planete obeležava danas, prvak “Štutgart baleta”, slavni igrač Fridman Fogel uputio je poruku – poslanicu u kojoj na početku kaže da sve počinje sa pokretom, kao instinkt koji svi posedujemo, a igra je istančani skup pokreta koji komuniciraju.

Beograd će danas takođe biti deo proslave ovog važnog događaja, gde je težište na svečanosti u Narodnom pozorištu na sceni “Raša Plaović”, kada će biti uručena nagrada “Terpsihora” solistkinji baleta NP Olgi Olćan Miljević.

Fogel naglašava da koliko god je besprekorna tehnika važna i impresivna, uvek je na kraju suština isključivo u onome što igrač izražava unutar pokreta.

“Kao umetnici igre, neprekidno smo u pokretu, težeći da stvorimo nezaboravne trenutke, a bez obzira na žanr, to je ono što svaki igrač želi da postigne.

Kada ođednom više ne možemo da nastupamo, kada su pozorišta zatvorena i festivali otkazani, naši svetovi prestaju da postoje”, zapisano je u poslanici uspešnog igrača.

On podseća da u ovo teško doba pandemije nema više fizičkog kontakta, kao ni publike, i podvlači da nikada u novijoj istoriji umetnička zajednica igre nije bila pred takvim zajedničkim izazovom.

“Potrebno je da ostanemo motivisani i da pronađemo svoj razlog za postojanje. Upravo kada nam je oduzeto nešto dragoceno, svesni smo koliko je važno to što radimo i koliko igra znači za društvo u celini”, ističe nemački baletski umetnik.
U govoru on podseća da su igrači često slavni zbog svojih fizičkih sposobnosti, a zapravo je samo mentalna snaga važna.
“Verujem da je jedinstvena kombinacija fizičke i psihološke okretnosti ta koja će nam pomoći da prevaziđemo sebe, da nastavimo da igramo i da inspirišemo druge”, zaključio je nemački baletan.
Svetska alijansa za umetničku igru (World Dance Alliance) je 1982. godine u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta pri UNESCO-u pokrenula obeležavanje Svetskog dana igre, a 29. april je izabran kao datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.
Svake godine, po jedan slavni koreograf ili igrač upućuje poslanicu prevedenu na sve jezike sveta, koja kruži planetom.

Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre i njenog osnivača Aje Jung, brojni autori ove poruke su dobro poznati i domaćoj publici: Jirži Kilijan, Akram Kan, Tvajla Tarp, Sidi Larbi Šerkauji, Murad Merzuki, Mats Ek, Magi Maren, Vilijam Forsajt.
Danas u podne u podne u Beogradu će proslava započeti izvođenjem flešmoba studenata Instituta za umetničku igru i kompanije Balet mladih na Trgu Republike, u okviru kog će biti predstavljene različite oblasti umetničke igre – klasičan balet, savremena igra i narodna igra.
Flešmob je grupa ljudi koji se iznenada sastanu na unapred dogovorenom mestu, izvedu neobični i naizgled besmisleni program u kratkom vremenu, a zatim se raziđu, u cilju zabave, satire ili umetničkog performansa.
Onda sledi dodela nagrade Terpsihora, prestižno srpsko priznanje iz oblasti umetničke igre, koje je ove godine pripalo solistkinji baleta Narodnog pozorišta Olgi Olćan Miljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.