U trendu

Postupak za upravnika NBS sproveden po zakonu i statutu NBS

BEOGRAD, 13. februara (tanjug) – Postupak za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije sproveden je u skladu sa odredbama Zakona o kulturi i Statuta Narodne biblioteke Srbije, potpuno transparentno i bez ijedne žalbe na tok postupka, saopštio je Sekretarijat Ministarstva kulture i informisanja povodom više istupa u medijima Dejana Ristića na temu konkursa za izbor kandidata za upravnika Narodne biblioteke Srbije

U saopštenju se dalje navodi da je Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije raspisao je javni konkurs, koji je objavljen na propisan način u medijima i službenim glasilima.

„U toku postupka utvrđivanja liste kandidata nijedno od lica koje je konkurisalo, pa tako ni gospodin Ristić, nije uložilo prigovor ili žalbu na rad Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, tok postupka ili na odluke koje je u određenim fazama ovog postupka Upravni odbor donosio“, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da Sekretarijatu Ministarstva kulture i informisanja nije podnet nijedan zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja u vezi sa sprovedenim konkursom, tako da, kako kažu, nema govora o tome da je neko čak bio i u prilici da postupa na netransparentan način ili da „tajno“ postupa, odnosno „naviguje“ postupak, kako, kako navode, „Ristić izmišlja“.

Iz Ministartva kulture i informisanja poručuju da je „iz uvida u pripadajuću dokumentaciju koju je uz listu kandidata Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije dostavio Ministarstvu, vidljivo da je Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije radio u punom sastavu, što znači da je svim sednicama prisustvovao i u donošenju odluka učestvovao i član iz reda zaposlenih, kao i predsednik i preostala tri člana Upravnog odbora“.

„Napominjemo da je Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije jednoglasno doneo Obrazloženi predlog liste kandidata za izbor upravnika, s mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svih kandidata“, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja u Ministarstvu kulture i informisanja podvlače da se Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije u konkursnom postupku meritorno bavio procenom kandidata sa aspekta svih propisanih i relevantnih uslova i okolnosti.

„Sagledavajući sve elemente UP NBS uputio je Ministarstvu adekvatan obrazloženi predlog liste kandidata za izbor upravnika NBS sa potpunom konkursnom dokumentacijom na dalji postupak i upućivanje Vladi predloga za imenovanje radi razmatranja i odlučivanja. Svoje eventualno razočaranje ishodom konkursa Dejan Ristić ne bi trebalo da uvija u neistine i zlobne manipulacije“, piše u saopštenju Sekretarijata ministarstva kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.