U trendu

Pozivi i odgovori

Calls & Responses je naziv događaja u Kitchen teatarskom prostoru gde su se okupila trenutno najznačajnija imena net.arta, nove i vrlo mlade umetničke „discipline“. Svi prisutni umetnici su posvećeni istraživanju interneta i njegovih „izražajnih“ mogućnosti.

Projekat je bio baziran na slanju informacija i poziva u spoljni svet, primanju odgovora i kreiranju struktura i umetničkih dela od pristiglih informacija. Web-artista G. V. Hovagimyan je postavio zvučnu instalaciju sastavljenu od poziva koje je kompjuter upućivao javnim telefonskim servisima i obraćao im se digitalizovanim glasom. Performans dueta koji čine Diane Ludin i Ricardo Dominguez je bio ozbiljnije nastrojen, analizirajući moćnu propagandu medija koja je zahvatila i Internet. U svom nastupu su koristili velike video projekcije i snimke ratova i pobuna koje su „dopunjavali“ svojim dijalozima. Mark Napier je skrenuo na sebe pažnju psihodeličnim i apstraktnim projekcijama pod nazivom „P-Soup“. Slike koje je priuštio publici su nastale na osnovu poseta njegovom sajtu, tako što je svaka akcija posetioca na njegovoj prezentaciji pretvarana u apstraktne šare, krugove i kvadrate raznih boja.

Dvoipo-satna prezentacija radova 12 trenutno najcenjenijih net umetnika je jednostavno završena tehno-partijem u kome je učestvovao i web-umetnik Cary Peppermint za čije se ime vezuje prvi performans koji je u realnom vremenu bio emitovan preko Interneta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.