U trendu

Pozorišne premijere u Beogradu tokom maja

BEOGRAD – Beogradska pozorišta uveliko pripremaju nove predstave za sledeći mesec, čije će premijere uslediti odmah nakon Uskrsa i prvomajskih praznika, prema istraživanju Tanjuga.

Kulturna umetnička sezona se polako bliži kraju, odnosno pozorišta ulaze u samu završnicu sa svojim projektima pred letnji raspust, a tokom maja teatri u Beogradu – Narodno pozorište, Madlenianum, “Boško Buha”, Beogradsko dramsko pozorište “Duško Radović” će ponuditi publici nove komade.
Već 7. maja je planirana premijera “Priče o majci” Hansa Kristijana Andersena u Malom pozorištu “Duško Radović”, u režiji Ane Konstantinović, koja potpisuje i adaptaciju ove bajke za decu i odrasle.
U toj mitskoj priči o životu i ljubavi na granici ritualnog, koji se otkrivaju u susretu sa Smrti igraju – Jovana Cvetković, Damjan Kecojević (potpisuje scenski pokret), Vladislava Đorđević i Dejan Bošković.
Komad za decu “Mačor u čizmama” sa aprila je pomeren na 16. maj u pozorištu “Boško Buha”, gde je ovaj isti tekst upravnika Igora Bojovića, pre 25 godina igran sa velikim uspehom, u režiji Milana Karadžića.
Sada je reditelj Jug Radivojević, koji je nakon postavke ozbiljne i teške predstave “Deobe” u SNP-u, ušao u svet bajki, na muziku Momčila Bajagića Bajage i Aleksandra Saše Loknera.
Igraju – Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Goran Jevtić, Viktor Savić, Uroš Jovčić, Katarina Marković, Borka Tomović, Miloš Vlalukin, Nenad Nenadović i Igor Damnjanović.
Premijera za decu je 16.05, dok je svečanost za ostale – 24. maja.
Pozorište Atelje 212 u maju neće imati premijeru, dok je u prethodnom periodu sa uspehom producirao komade „64“ i „Sin“.
Ali, 7. maja će biti upriličeno zanimljivo gostovanje – „Smrt gospodina Goluže“ (Pozorište mladih, Novi Sad) u režiji Patrika Lazića, prema čuvenoj pripovetci nedavno preminulog pisca Branimira Šćepanovića, u dramatizaciji Ane Đorđević. Glavnu ulogu igra prvak NP Sombora – Saša Torlaković. Poznat je bio i istoimeni film (1982) sa Ljubišom Samardžićem, u režiji Živka Nikolića, a čak je i Holivud snimio svoju varijantu tog dela – „Džulijan Po“ (1997) sa Kristijanom Slejterom u glavnoj ulozi.
Zanimljivo je da Narodno pozorište tokom sledećeg meseca, kao i cele tekuće sezone, ima priliku da predstavi publici zaista impresivan repertoar Gala večeri kao koncerte sektora Opere i Baleta, ali i premijerna gostovanja mnogih dramskih predstava iz Srbije pod krovom svoje kuće.
Posle otkazane premijere baleta “Mikelanđelo” u aprilu, usled situacije upravo sa pandemijom, sledeći datum je 16. maj na Velikoj sceni NP, u režiji i koreografiji gosta iz Slovačke – Maria Radačovskog.
Ovaj balet u jednom činu doveo je istaknutog autora, koji je diplomirao na Plesnom konzervatorijumu u Bratislavi, bio član Baleta Slovačkog narodnog pozorišta 1989, i ubrzo postao solista, a kasnije dobio angažman u Holandskom plesnom teatru u Hagu.
Scenografija i dizajn svetla je u rukama takođe gosta iz Slovačke – Mareka Holija, koji je stekao zvanje mastera u oblasti scenografije na Akademiji muzičkih i dramskih umetnosti u Bratislavi.
Nacionalni teatar biće 6. maja domaćin diplomske predstave Andrijane Mećave sa dramom “Bračna igra” Edvarda Olbija, sa Akademije umetnosti, koja nije jedina za promociju studenata na sceni ovog pozorišta.
Fakultet dramskih umetnosti će takođe gostovati na ovoj sceni 23. maja sa predstavom “Malo blago” Elejn Marfi, kada će diplomirati Nevena Mijatović, a delo “Intimnosti” 31. maja je doktorski umetnički projekat Anđelka Beroša sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Komad “Sedmi dan” po romanu Gorana Vračara, u režiji i dramatizaciji glumca predstave Aleksandra Lazića, iz Kulturnog centra Istočno Sarajevo, biće izveden dve večeri 11. i 14. maja.
Na repertoaru koncerata nalaze se mnogi muzički spektakli – scene iz opere “Niko ne spava, svira božanska muzika” 8.05. i Gala koncert “Va, Pensiero” (Pođi, misli) 19. maja – solisti, hor i orkestar opere u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, gde gostuje dirigent Volfgang Šajt iz Beča.
“San” je ime koncerta kamernog sastava orkestra Opere NP i tenora Dejana Maksimovića, koji će izaći na pozornicu 23.05, dok je koncert kamernog sastava Opere NP “Himna ljubavi” sa dva soprana – Snežana Savičić Sekulić i Aleksandra Stamenković, po planu 29. maja.
Gostovanje dramskog repertoara veoma je bogato tokom maja meseca u ovom teatru, tako će 22. maja biti održano svečano otvaranje Majskih dana makedonske kulture u Beogradu, kada će se igrati drama “Vetar u tapetama” Zorana Mitrovića.
Na žalost pokojni reditelj Igor Vuk Torbica, svoje testametarno delo ostavio je u Narodnom pozorištu Pirot sa svojim autorskim projektom “Strah – jedna topla ljudska priča”, što će beogradska publika gledati dve večeri zaredom – 24. i 25. maja.
Nastavlja se redovno Javno čitanje francuskih savremenih pisaca i u ovom ciklusu “Frankofonije”, 27. maja na red je stigao autor Frederik Zontag sa dramom “Džordž Kaplan”.
Novija drama “Mefisto” po romanu Klausa Mana stiže 30. maja iz Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), kao novi izazov za reditelja Borisa Liješevića, koji je tokom pandemije ranije realizovao još dve predstave – “Čitač” (BDP) i “Upotreba čoveka”.
Srpska Atina će 31. maja gostovati u prestonici Srbije i sa komadom “Deobe” po romanu Dobrice Ćosića, reditelja Juga Radivojevića, kao koprodukcija tri teatra: SNP (Novi Sad), NP Niš i NP Priština.
Beogradsko dramsko pozorište je prošlog meseca izvelo čak pet premijera (“Dan kada ja više nije bilo ja”, “Cement Beograd”, “Tiho teče Misisipi”, “Baal”, “Divlje meso”), dok će u maju biti samo jedna – “Demokratija” Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, čija će premijera biti 15. maja na maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.
Glavnu ulogu tumači retko izvanredan i talentovani Ozren Grabarić, redovan gost iz Hrvatske, koji je već briljirao u predstavi BDP-a “Ružni, prljavi, zli” rediteljke Lenke Udovički.
Uz Grabarića u “Demokratiji” igraju – Ivana Nikolić, Gabor Pongo, Tamara Aleksić i Arpad Mesaroš, a projekat se realizuije u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem / Ujvideki Szinhaz.
Poslednja premijera u ovom istraživanju Tanjuga ima takođe datum 15. maj – mjuzikl “Poslednjih pet godina” kompozitora Džejsona Roberta Brauna iz Njujorka, u režiji Roberta Boškovića, na sceni Opere i teatra Madlenianum.
Glavne uloge u ovoj raspevanoj muzičkoj melodrami igraju – Branislava Podrumac, Mina Gligorić, Žarko Stepanov i Dimitrije Cincar Kostić, dok su u autorskoj ekipi i čuveni dirigent Vesna Šouc i koreograf Milica Cerović.
Mjuzikl o ljubavnoj aferi i braku koji su trajali pet godina prati junaka Džejmija, mladog, talentovanog, jevrejskog pisca koji se zaljubljuje u Keti, glumicu koja se muči da izgradi svoju karijeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.