U trendu

Predstave Mičela, Zeldina i Martensa na 56. Bietefu

BEOGRAD – Ovogodišnje izdanje Bitefa, pedeset šesto po redu, održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Mi, junaci rada svog“, koji upućuje na tematski fokus festivala.

Bitef će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima.

U glavnom programu biće prikazano devet predstava čiji su autori neki od vodećih svetskih umetnika poput Kejti Mičel, Aleksandera Zeldina i Jana Martensa.

Najveće interesovanje publike vlada za međunarodni festivalski hit, predstavu Ljubav po tekstu i u režiji Aleksandera Zeldina, a u koprodukciji autorove kompanije iz Londona i pozorišta Odeon iz Pariza.

Radi se o produkciji koja je doživela ogroman uspeh, što je rezultiralo evropskom turnejom, ali i filmom istog naziva u produkciji BBC-ja.

Radnja prati sudbine alkoholičara i njegove vremešne majke, mlade porodice sa bebom na putu i imigrantkinje iz Sudana koji su se, svako iz svojih socijalnih razloga, našli zajedno u svratištu za ljude bez doma.

Stranci koji su primorani da dele životni prostor pokušavaju da nađu zajednički jezik, u situaciji u kojoj intimnost ne postoji.

Kritika je listom u hvalospevima pisala o ovoj Zeldinovoj predstavi.

Veliko interesovanje vlada i za dve domaće predstave u programu, za koje je karte moguće kupiti samo još za neka od repriznih izvođenja.

Reč je o produkcijama „Svet bez žena“ autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević, u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju i Dr Auslender (Made for Germany) Bojana Đorđeva, takođe u koprodukciji Bitefa, ovoga puta sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

Oba projekta su deo Bitefovih napora da podrži nezavisnu produkciju u domaćim pozorištima i bave se centralnom temom festivala – položajem radnika i radnim pravima.

Dimitrijević i Pelević se fokusiraju na zastupljenost i, uopšteno, položaj žena u savremenom pozorištu a kao polazište koriste dokumentarnu građu.

Sa druge strane, takođe koristeći dokumentarni materijal, Đorđev istražuje masovno iseljavanje srpskih lekara i drugih zdravstvenih radnika u Nemačku zarad boljih uslova života i rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar