U trendu

Predstavljen roman „Godine sa Laurom Dijas“ u NBS

BEOGRAD – Roman „Godine sa Laurom Dijas“ meksičkog pisca Karlosa Fuentesa predstavljen je u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.

Prevodilac novog Fuentesovog dela, dr Bojana Kovačević Petrović navodi da u ovom delu lik Laure Dijas ima potrebu da se prepozna.

„Ona želi da upozna samu sebe i odvaži se kao žena. U Meksiku žena nije bila deo istorije i nije imala prava da je menja. Donekle je imala prava da se ogleda u ogledalu i prizna to što zaista jeste“, navela je Kovačević Petrović.

Kako kaže, „kroz roman upoznajemo jednu impresivnu ličnost“, budući da je Laura Dijas oličenje određenih članova same Fuentesove porodice.

„Fuentes je dugo kreirao tu autentičnu sliku koju je želeo da prikaže svojim čitaocima i promišljao na koji to način Laura Dijas treba sebe da spozna. Ona to čini u poslednjoj trećini knjige, kada je već zrela žena, posle svih nedaća koje je doživela“, kaže Kovačević Petrović.

Sve to, kako ona navodi, Fuentes pripoveda kroz ogroman spektar meksičke istorije.

Prof. dr Dalibor Soldatić rekao je da roman „Godine sa Laurom Dijas“ predstavlja još jedan prilog tumačenja istorije Meksika.

„Godine sa Laurom Dijas predstavljaju nastavak suočavanja sa istorijom Meksika… Književnost ima dugu tradiciju istorijskog romana i tumačenja burne prošlosti, sadašnjosti, i sagledavanja budućnosti“, kaže Soldatić.

Fuentes, kako Soldatić navodi, je hroničar, istoričar, i tumač stvarnosti.

„Kada govorimo o Fuentesu, govorimo o potrazi za identitetom. Ona je prisutna u svim nacionalnim književnostima Hispanske Amerike… Fuentes kroz priču o jednom identitetu, koji je bio prisutan u svim zbivanjima u Meksiku, na neki način skuplja fragmente celine jedne istorije 20. veka“, ističe Soldatić.

„Odnosi Meksika i Srbije počivaju na dva snažna stuba: jedan je međunarodni politički dijalog, a drugi kulturne aktivnosti koje se realizuju između naše dve zemlje. To je veoma važno jer je to centar težine naših odnosa“, istakao je ovom prilikom ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isauro Feliks Korona.

Korona je otkrio da je imao prilike da lično upozna Karlosa Fuentesa i istakao da su njegova dela veoma značajna ne samo za meksičku, već i za svetsku književnost.

Kako Korona takođe otkriva, u romanu „Godine sa Laurom Dijas“ nalaze se i poznata meksička slikarka Frida Kalo i njen „monstruozni“ suprug Diego Rivera, koji predstavljaju stubove meksičke kulture.

V.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo naveo je da, zamišljajući Karlosa Fuentesa, vidi jednog kulturnog, obrazovanog čoveka, „diplomatu koji je uvek nastojao da izrazi komplikovanu realnost svoje zemlje.“

„Fuentes je rekao da su Meksikanci, ali i drugi narodi Latinske Amerike, prelazili preko Meksika u potrazi za američkim zlatom, a da su zauzvrat dali svoju dušu i svoje stvaralaštvo. Ta razmena oduvek je važan element“, navodi Pištalo.

O razmeni između Evrope i Amerike, kaže Pištalo, Fuentes je pisao u delu „Zakopano ogledalo.“

„Fuentes je govorio da su loše knjige bazirane na znanju koje je pisac posedovao pre nego što je krenuo da piše. Ovim on implicira da su dobre knjige one u kojima je knjiga naučila nešto od samog stvaraoca“, ističe Pištalo.

Direktorka Akademske knjige Bora Babić rekla je da je Fuentes za života bio obožavan, hvaljen, ali i osporavan, ali ipak se svi slažu da je on jedan od najvećih meksičkih, ali i hispanoameričkih autora 20. veka.

„U ovom romanu Fuentes ispisuje porodičnu sagu i vodi nas kroz turbulentnu istoriju savremenog Meksika“, rekla je Babić.

Knjiga „Godine sa Laurom Dijas“ našla se u trci za nagradu „Miloš Đurić“, i osvojila drugo mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.