U trendu

Predstavljena dva nova izdanja Geopoetike

BEOGRAD – Izdavačka kuća Geopoetika predstavila je danas dva nova romana: „Đavo u pisaćem stolu“ Paola Maurensiga i „Džimfiš“ Kristofera Houpa na konferenciji za medije u prostorijama ove kuće.

„Đavo u pisaćem stolu“ je još jedna očaravajuća bajka-roman iz pera Paola Maurensiga – višeslojna priča sa mnogim poukama i porukama.

U švajcarsku varošicu koju je nekada posetio veliki Gete, u času kada počinje da besni lisičije besnilo, stiže tajanstveni i neobični književni izdavač iz Lucerna

Izvršna urednica Geopoetike Jasna Novakov Sibinović kazala je da je Mirijana Ognjanović prevela ukupno šest knjiga jednog od najpoznatijih evropskih pisaca današnjice.

„Paolo Maurensig je svoju prvu knjigu napisao kada je imao 50 godina i odmah je doživeo izuzetan uspeh. Na osnovu njegove druge knjige „Canone inverso“ snimljen je sjajn film „Canone inverso – Making love“…Radio je kao restaurator muzičkih istrimenata. Vilončelo mu je omiljeno. Usvojoj književnosti on se bavi muzikom i šahom. Osnovao je šahovski klub u Udinama i šah je veoma česta tema u njegovim knjigama“, kazala je Novakov Sibinović.

Prema njenim rečima, italijanski pisac je najnoviji roman „Đavo u pisaćem stolu“ posvetio izadavaštvu i pisanju.

„Čitajući njegov roman, kao izdavači prvobitni smeh zamenio je Sve njegove knjige imaju bajkovitu atmosferu. Pored toga što je odličan pripovedač Maurensig bi bio talentovani scenarista. Čitalac ima pozorište efekte dok čita njegov roman i čulima oseća priču“ kazala je Novakov Sibinović i dodala da je suština njegovog novog romana moć pričanja priče.

Kako kaže, jedna od središnih priča u knjizi osvetljava pisanje kao irazito ozbiljnu delatnost.

„Pisac bez obzira na lakoću pripovedanja, želi da opominje ljude koji pišu, ali i izdavače koji to objavljuju koliko je pisanje jako ozbiljna stvar. Zlo je druga važna tema njegove knjige i na koji način je ono prikriveno i kako nam se prikazuje. Đavo je zapravo izdavač, a knjiga ima zavodljivost ugođaja koja vas vodi ka razrešenju zapleta na kraju“ kazala je Novakov Sibinović.

Vladislav Bajac, direktor i glavni urednik Geopoetike, predstavio je roman Kristofera Houpa „Džimfiš“.

„Bez obzira što je Kristofer Houp poznat kao južnoafrički beli pisac, on se bavi državama i sustemima koji su autoritarni. Houp je dobio mnogo nagrada za svoje mladalačke poduhvate dok je živeo u južnoafričkoj republici. Nakon toga je bio prisljen da ode u dobrovoljno izgnanstvo u SAD i u ovom mometu žzivi između Londona i Johanesburga“, kazao je Bajac.

Dodao je da je „Džimfiš“ politička satira napisana na veoma duhovit način.

Prema njegovim rečima, smeh je oruđe koje pisac koristi u svojoj knjizi. „Kristofer piše da sa Južnom Afrikom ima strasnu, ali duboko nesrećni vezu“.

„Nisam siguran da li da je oženim lili gurnem sa litice, ali na kraju mi ni jedno ni drugo ne bi pomoglo“ piše Houp. Jedan od glavnih junaka njegove knjige pita se kako može da zna da li je na pravoj strani istorije. Suština ovog zanimljivog romana je što on predstavlja bajku za odrasle. Glavno pitanje u knjizi je da li se grube strane istorije mogu gledati bez tragedije“, kazao je Bajac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.