U trendu

Predstavljena zbirka pesama Mate Uljarevića, dobitnika nagrade „Novica Tadić“

BEOGRAD – Pesnik Mato Uljarević izjavio je danas da je mu je zadovoljstvo što je dobitnik priznanja „Novica Tadić“ zbog poštovanja koje gaji prema poeziji čuvenog pesnika.

„Tadić ogromno mnoštvo stvarnosti, beskrajni magijski potencijal sveta, gužva i sabija u jedan kadar, jedan motiv, koji se transformiše pod nabojem te ogromne energije i postaje ono najluđe i najgroznije što dopušta ljudska fantazija“, ocenio je Uljarević.

Na predstavljanju njegove zbirke poezije „Suteren“ (2022), u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Uljarević je istakao da je Tadić (1949-2011) zemljak iz Stare Hercegovine, „gde je Vuk Stefanović Karadžić pronašao maticu srpskoj jezika“.

U obraćanju prisutnima u Galeriji Zaprokula, Uljarević je istakao da je „srpski jezik pesnički jezik, naš zajednički prostor i kad nas dele granice“.

„Svi koji pišu na srpskom jeziku morali bi da gaje svest da smo deo jedinstvene kulturne scene, da je izgrađuju, bogate, nadograđuju“, ocenio je Podgoričanin Uljarević.

Komisija Zaprokula koja je Uljareviću 2022. godine dodelila nagradu ocenila je da u „Suterenu“ prilično jasno odzvanja tipično tadićevska gorkoironijska nota, koja je odlika nekih od najboljih pesama srpske današnjice.

Žiri su činili Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić, a uljarević je nagrađen zarukopis „Gušterov rep“, koji je postao zbirka „Suteren“, u Zaprokulovoj ediciji „Prisustva“.
Govoreći o pesmama iz zbirke „Suteren“, Uljarević je rekao da su nastale kao uzgredni zapisi o svakodnevnim situacijama, tokom čekanja u banci ili vožnje u gradskom prevozu.

„Nisam imao ideju da bilo šta zapisujem u formi stihova, to se desilo samo od sebe. Pokušao sam da pišem eseje ili kratke priče ali su se rečenice same sažimale, i postajale stihovi koji preciznije objašnjavaju stvari“, naveo je pesnik.

Po struci vajar, Uljarević prilikom stvaranja nije mario za formu i trudio se da bude što brži posrednik između slika i papira, podsetivši da je od nekih crteža koje je skrajnuto pravio priredio izložbu, a „nešto slično se desilo i sa ovom zbirkom“.

Član komisije i recenzent nagrađene knjige Nikčević je rekao da im je na konkursu stiglo „šezdesetak vrlo darovitih rukopisa“, ali da su članovi osetili da je Uljarević bolji.

Prema njegovim rečima, Uljarević efektno registruje našu svakodnevicu, sažima apsurdne situacije, a onda ih otuđuje i tekstualizuje, dok njegovi lirski zapisi zrače neodređenošću i dvosmislenošću.

Nikčević je ocenio da Uljarević pripada mladim stvaraocima kod kojih trperi „tadićevska akustika i inteligencija pesnika“.

„Uljarevićeva zbirka nije obimna, ali je iznutra jako inspirativna. Nagrada ‘Novica Tadić’ ima dostojnog nosioca“, ocenio je Nikčević.

Književna kritičarka i docent Filozofskog fakuteta u Novom Sadu Jelena Marićević Balać je istakla da je Uljarević poslao zreo i zaokružen rukopis.

Marićević Balać je već na prvo čitanje uočila da kod Uljarevića postoji suptilno i pažljivo koncipirano ustrojstvo, koje čini „Suteren“ pesničkom knjigom, koja „ima glavu i rep“, a ne pukom zbirkom pesma koje su heterogene.
„Ovo nije pesimistička zbirka. Postoji mnogo izlaza iz lavirinta ‘Suterena’, samo to čitalac mora da pronađe“, ocenila je Marićević Balać.

Predstavnik Zaprokula Vladimir Kolarić je rekao da na Svetski dan poezije 21. mart raspisan novi, šesti javni poziv mladim pesnicima za Književni konkurs „Novica Tadić“.

Konkursom Ministarstvo kulture Srbije i Zaprokul, koji traje do 24. aprila, afirmišu se novi glasovi u srpskoj poeziji, stvaralaca do 35 godina starosti iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar