U trendu

Predstavljene marke povodom jubileja odnosa Kube i Srbije

BEOGRAD – Pošta Srbije i Ambasada Kube predstavile su danas izdanje prigodnih poštanskih maraka u čast jubileja 120 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kube. 

Na svečanosti u Muzeju PTT, v.d. dirketora Pošta Srbije Zoran Đorđević je uručio ambasadoru Kube Gustavu Tristi Del Todu uramljenu prigodnu marku sa simboličnim brojem 120.

U svom obraćanju Del Todo je podsetio da je 4. novembra 1902. godine kralj Srbije Aleksandar Obrenović uputio pismo povodom inauguracije prvog predsednika Kube Tomasa Estrade.

„Srbija je bila u malom krugu zemalja sa kojom je Kuba uspostavila odnose posle sticanja nezavisnosti. Danas se neguju istinski bratski odnosi dva naroda i bogate kulturne veze u sivim oblastima umetnosti“, naglasio je del Todo. 

Prema njegovim rečima, marka sadrži likove dva velika pesnika – srpskog Laze Kostića i kubanskog Hozea Martija, pošto su obojica bili branioci svog naroda, a ovim izdanjem odaje im se počast.

Na prigodnoj koverti prikazane su katedrala u Havani, kubanski nacionalni spomenik u starom delu grada, i Saborna crkva u Beogradu, jedna od najznačajnijih bogomolja u Srbiji, obe kao sastavni delovi istorije dve zemlje, naglasio je Del Todo.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je podsetio da bez obzira na daljinu veliko prijateljstvo između Kube i Srbije traje 120 godina uz ogromno međusobno uvažavanje, o čemu svedoče i ove „lepe poštanske marke“.

„Kuba jednako raj. Svako ko nije bio na Kubi svakako treba da ode tamo, da vidi to čudo i taj raj na zemlji“, istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, dug boravak Del Toda u Srbiji dovoljno govori kako obavlja svoj posao, dodavši da je kubanski ambasador „postao kao Srbin“.

Za umetničku realizaciju prigodne marke vrendosti 100 dinara bio je zadužen Boban Savić, uz stručnu pomoć ambasade Kube. 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.