U trendu

Premijera “Demokratije” 3. juna u Novosadskom pozorištu

NOVI SAD – Predstava “Demokratija”, rađena prema istoimenom komadu rusko-američkog pesnika Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, biće premijerno izvedena 3. juna na sceni Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), saopšteno je danas iz tog teatra.

Ovaj komad, pripremljen u koprodukciji sa Beogradskim dramskim pozorištem, premijerno je prikazan upravo na maloj sceni BDP-a 15. maja, dok će novosadska publika, pored dana premijere, imati prilike da gleda dramu 4. i 5. juna.

U glumačkoj postavi, pored glumaca iz Novosadskog pozorišta Arpada Mesaroša i Gabora Ponga, nalazi se gost iz Hrvatske Ozren Grabarić, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.

“Paradoks demokratije verovatno leži u tome što ona sebe smatra za dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini zlo”, izjavio je reditelj predstave Veljko Mićunović, inače dobitnik Sterijine nagrade za režiju.

Reditelj ima stav da se pojedinac tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati, a sve šanse su na strani protivnika, dok moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu.

„Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali, za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje. Izvitoperena, zloupotrebljena, gnevna, ona ide”, zaključio je reditelj analizu suštine novog dramskog dela.

Nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić je u tekućoj sezoni 2020/2021. tokom oktobra na velikoj sceni BDP-a već briljirao sa glavnom ulogom u predstavi “Ružni, prljavi, zli” prema istoimenom italijanskom filmu reditelja Etorea Skole, u režiji Lenke Udovički.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.