U trendu

Premijera domaćeg filma „Heroji radničke klase“ na Festu

BEOGRAD – Svečana premijera domaćeg filma “Heroji radničke klase” scenariste i režisera Miloša Pušića održana je večeras u Glavnom takmičarskom programu 50. FEST-a, u velikoj sali bioskopa Kombank Dvorana, u prisustvu autorske i glumačke ekipe.

Socijalna drama iz miljea građevinskih radnika je tako prvi put prikazana u Srbiji, dok je svetska premijera održana pre neki dan na 72. Berlinskom festivalu 2022 u prestižnom programu “Panorama”.

Novo srpsko ostvarenje će biti na programu i sutra u Dvorani kulturnog centra, a poslednjeg dana Festa, 6. marta, imaće dve projekcije – u Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana.

Publika je dugotrajnim aplauzom pokazala koliko joj se film iskreno svideo i reagovala je burno na raznim duhovitim, ali i dramatičnim mestima.

Film pripoveda sudbinu više likova koji se nalaze u ne toliko zavidnim životnim situacijama, a suočeni su na istom poslu, gde im se životi ukrštaju.

Reditelj na dokumentaristički, veristički način gradi sadržaj ove drame socijalnog miljea, saoseća sa svojim junacima i u scenariju koji potpisuje sa kolegama (Dušan Spasojević, Ivan Knežević), razvija likove i odnose među njima, voli ih, ali je i surov prema njima.

Publika je bila na momente šokirana iznenadnim i neočekivanim nasiljem ili nesrećnim slučajevima koji se dešavaju tim (anti)herojima radničke klase i saosećala je sa tim karakterima.

Glavnu žensku ulogu tumači uvek ubedljiva Jasna Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ (2021) Jasmile Žbanić proglašena za najbolju evropsku glumicu.

Njen suprug u stvarnom životu Boris Isaković standardno je uspešan u svakoj ulozi koju igra, kao i ovde, ali pravo filmsko otkrovenje su glumci Stefan Beronja Cile kao lik Mali, najhumaniji i najčistiji u ovom ostvarenju, i Predrag Momčilović, osveženje, u telu šefa gradilišta, kome je cilj da ostane i opstane u tom surovom i sirovom okruženju.

Ostale role pretežno građevinskih radnika tumače Mihajlo Badža Pleskonjić, Ervin Hadžimurtezić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević, i u romantičnoj ulozi Bojana Milanović.

Ostvarenje je već duže vreme bilo u montaži i post-produkciji, snimano još pre pandemije (2019) u nekoliko etapa.

Reditelj i scenarista Miloš Pušić je režirao kratki igrani film „Uspavanka za dečaka“ (2007), i dva dugometražna – „Jesen u mojoj ulici“ (2009) i „Odumiranje“ (2013), a bio je i producent filma „Moj jutarnji smeh“ (2019) Marka Đorđevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.