U trendu

Premijera predstave “Na pučini” sutra u Šabačkom pozorištu

ŠABAC – Drama “Na pučini” čuvenog poljskog pisca Slavomira Mrožeka, u režiji Ivana Tomaševića, biće premijerno izvedena sutra na sceni Šabačkog pozorišta, najavio je taj teatar.

Prva repriza te nove predstave biće 6. aprila, a glavne uloge tumače Dragana Radojević, Aneta Tomašević, Kristina Pajkić, Slađana Pajčić, Vladimir Milojević i Siniša Maksimović.

Reditelj potpisuje i adaptaciju drame, scenografiju i izbor muzike, a kostime je uradila Selena Mladenović.

U originalnoj verziji pozorišnog komada svi likovi su muškarci, dok u adaptiranom tekstu nove predstave, umesto muških likova, pojavljuju se žene.

U ovom scenskom delu postoje i dva nova lika koje igraju muškarci, a koji ne postoje kod Mrožeka u izvornom tekstu.

“Želja nam je bila da pokažemo kako u nekim mogućim životnim situacijama ljudi, u našem slučaju žene, kada je u pitanju borba za egzistenciju, mogu doći do tako bizarnih rešenja problema, kao što je kanibalizam”, najavio je predstavu reditelj Tomašević.

„Tri žene jasno skicirane kao predstavnice tri društvena sloja: onog koji bi da jede a stalno ostaje gladan, onog koji razmišlja i svoju nemoć tumači filozofijom i onog koji manipulacijom ostvaruje svoje ciljeve”, istakao je reditelj, gotovo kompletan autor predstave.

Dva muška lika koja se od početka sukobljavaju oko svojih naučnih tvrdnji u pogledu razlika i sličnosti muškaraca i žena, po specifičnom sistemu “predstave u predstavi,” ovde se nalaze u ulogama naratora i komentatora.

Slavomir Mrožek, koji je preminuo 2013, godine, veoma je popularan dramski pisac, čiji se komadi i dalje igraju širom Evrope, a u Srbiji su na pozorišnim scenama bila prisutna njegova dela – “Emigranti”, “Pešice”, “Policajci”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.