Preminuo arhitekta koji je dizajnirao piramidu ispred Luvra

LONDON – Jo Ming Pej, američki arhitekta kineskog porekla, koji je pored ostalog projektovao staklenu piramidu ispred muzeja Luvr u Parizu, preminuo je u 102. godini.

Pejevi projekti su poznati po naglasku na preciznoj geometriji, ravnim površinama i prirodnom svetlu, prenosi BBC.

Radio je i u starosti, stvarajući jedan od svojih najpoznatijih remek-dela – Muzej islamske umetnosti u glavnom gradu Katara, Dohi, u 80-tim godinama života.

Jo Ming Pej, sin istaknutog kineskog bankara, napustio je domovinu 1935. godine i preselio de u SAD, gde je studirao arhitekturu na MIT i Harvardu, a 1955. godine u Njujorku je osnovao svoju firmu.

Obnova muzeja Luvr, čiji delovi datiraju iz 12. veka, pokazala se kao njegov najkontroverzniji rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsednik Fransoa Miteran.

Pej je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu s tri manje piramide u blizini, što predstavlja upečatljiv kontrast postojećim objektima Luvra u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, a neki mediji su takvo rešenje opisali i kao „dodatak Diznilendu“, dok je i sam Pej priznao da je Luvr bio nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pej je i u nekim drugim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rok end rola u Klivlendu.

Pej je 1983. godine osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Priker, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele da studiraju u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.