U trendu

Preplitanja neobičnih svetova

Novi roman spisateljice Smilje Stefanović-Pregel pod naslovom "Zamka genija Frenka Lojda Rajta", uvodi nas u neobičan svet u kom se prepliću arhitektura, književnost i potreba za neprekidnim lutanjima. Iako jednu od glavnih strukturalnih i poetskih linija ovog romana možemo pratiti u genijalnom delu arhitekte F. L. Rajta, ovo je roman u kome se očitava životna priča Amerikanca koji je prvo koleno srpskih emigranata. Čitalac putuje urbanim pejzažima Vašingtona i mnogim prostranstvima Zapadne Virdžinije…
Kako se u samom predgovoru kaže, "iz jedne priče niče druga: iz ljubavi – mržnja, iz porodice – rascepljenost karaktera, iz života – izazov pisanja knjige… Sve velike stvari i pojmovi materijalizovani su kao mozaik manjih mikrosvetova, uklopljenih u neobičnost i sugestivnost "velike" slike. Geometrija je došla na mesto sudbine, a sudbina na mesto ironije – tu počiva osnova lutanja, istorijskog i stvarnosnog usuda jednog naroda, ali i glavnog junaka ovog romana". Autorka inače živi u Virdžiniji, Floridi i u Beogradu, a našoj publici poznata je po putopisima iz Amerike "U zemlji Anasazi", kao i po svom prethodnom romanu "Motel limunovo drvo", u kojem razvija večitu temu srpske književnosti: o izgnanstvu, kako spoljašnjem, tako i unutrašnjem, o sudbinskim putevima koji vode tamo gde nije bilo planirano.
Njeni junaci iz američko-srpske perspektive svog životnog iskustva pokušavaju da odgovore na fundamentalno pitanje svih emigranata: zašto se naša duša nije primila u novom svetu ili, ako jeste, zašto se to desilo na tako čudan način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.