U trendu

Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa za kratku priču

BEOGRAD – Pobednički radovi konkursa Službenog glasnika za najbolju studentsku kratku priču jesu „Šta rade insekti dok pada kiša?“ Mine Nikolić, „Fragmentarijum“ Mladenke Orlić i „Muzička škola“ Amara Ličine, objavljeno je danas iz ovog javnog preduzeća.

Kako je navedeno, žiri, koje su činili Glasnikovi urednici Petar V. Arbutina, Gordana Milosavljević, Vesna Smiljanić Rangelov i Tatjana Čomić, „na osnovu priča pristiglih na ovaj konkurs i dosadašnjeg iskustva sa prethodnim konkursima i procenom savremene književne produkcije ocenio je da su priče visokog kvaliteta, značajne kreativne i umetničke inventivnosti“.

„Veliki dijapazon tema i književnih postupaka, eruptivna imaginacija i originalni odnos prema stvarnosti i književnom nasleđu veoma je dobro inkorporiran u sažete i koncizne prozne celine“, navode urednici Glasnika.

Dodaju da uspešnost konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča i fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije, već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnosti za mlade pisce.

Pored pobedničkih radova, od ukupno 76 priča koje su zadovoljile uslove konkursa, žiri je za objavljivanje u zborniku izabrao sledeće: „Zabranjeni šećer“ Anđele Timotijević, „Sasvim običan dan studenta prava“ Dimitrija Žarkovića, „Tanke zelene linije“ Dragoljuba Mandića, „Prizma“ Emilije Lukić, „Drvo lešnika“ Irine Moskovljević, „Presuda“ Jovane Dimkić, „Papagaj“ Marije Petrović, „Čovek koji se branio kašljanjem“ Nađe Petrović, „Mi sa brega i med koji mori“ Njegoša Vukovića, „Kuća“ Olivere Mitić, „Kamenčić“ Sofije Milosavljević i „Stazama izgubljenog prtljaga“ Tatjane Grbović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar