U trendu

Program o usmenoj književnosti održan u Etnografskom muzej

BEOGRAD – Etnografski muzej u Beogradu priredio je danas program „Dobar glas doneli, još bolji poneli – usmena književnost kao nematerijalno kulturno nasleđe“ u okviru koga su zdravičar Dragiša Simić i njegovi prijatelji kazivali srpske zdravice i pesme, uz predstavljanje slika i vezova sa tradicionalnim motivima.

„Zdravicu podižem ovu, njome nazdravljam suncu, njome nazdravljam nebu. Zdravicu podižem ovu, njome nazdravljam na sušnom hlebu“, počeo je Simić obraćanje posetiocima priredbe u foajeu Etnografskog muzeja.

Tokom programa članovi Kulturno umetničkog društva „Srpska tradicija“ izveli su nekoliko starogradskih plesova, a devojčica Jana Vićentijević je izgovorila zdravicu iz Simićeve zbirke „Zdrav Srbine, moj ponosu“, dok je njen brat Aleksandar je govorio pesmu „Domovina“.

Mladi Matija i Mateja Mirković iz Lovćenca stihove iz „Gorskog vijenca“ Petra Petrovića Njegoša , kao i „Onamo ‘namo“ kneza i kralja Crne Gore Nikole Petrovića.
dok je slikarka Olivera Lola Adžić izložila nekoliko svojih slika kao što su „Srpkinja u žitu“, „Zov svirale“ i „Pastirice“.

„Cilj je da prenesemo mladima ono što su nama naši preci zavetovali i po čemu se prepoznajemo gde god bili. To je naše kulturno nasleđe i nacionalni identitet“, istakao je Simić, koji je osmislio program sa muzejskim savetnikom Sašom Srećkovićem.

Iz Etnografskog muzeja je saopšteno da programom „Dobar glas doneli, još bolji poneli“ nastoje da animiraju veći broj nosilaca nasleđa i institucija da predlože nove elemente za nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa iz oblasti usmene književnosti, koja je oduvek predstavljala jedan od ključnih sadržaja folklornog stvaralaštva i narodne stradicije.

„Mi u Etnografskom muzeju poslednjih deset godina imamo vrlo malo narodne književnosti u nacionalnom registru i voleli bi da ovo bude motivacija posebno mlade kolege da preuzmu štafetu i da jednog dana budu pripovedači, bardovi kao što je Dragiša“, rekao je okupljenima muzejski savetnik Saša Srećković.

Prema njegovim rečima, i nova autorska poezija opet postaje usmena književnost, zato što stihove afirmiše izgovorena reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.