Prvi put izložba najbolje kolekcije antičkih skulptura

RIM – Kolekcija antičkih skulptura u vlasništvu drevne porodice Torloni koja do sada nije bila izlagana, biće konačno predstavljena javnosti u martu 2020. godine, objavio je „Njujork tajms“.

Uz podsećanje da je Rim poznat po privatnim muzejima koji nose imena slavnih porodica, njujorški dnevnik piše da porodica Torloni nije nikome do sada dozvoljavala da vidi kolekciju u kojoj su kamene skulpture od petog veka pre naše ere do četvrtog veka, već su i stručnjaci mogli da se upoznaju sa njom samo putem kataloga odštampanog krajem 19. veka.

Porodica Torloni, smatraju stručnjaci, poseduje najvredniju kolekciju kamenih grčkih i rimskih skulptura na svetu. Izložba na kojoj će biti izloženo 96 skulptura koje su restaurirane i deo su kolekcije koja obuhvata 620 eksponata, biće nekoliko meseci postavljena u Rimu, a zatim kreće ne veliku turneju po svetu.

Kolekcija sadrži 180 bista skoro svih poznatih Grka i Rimljana i najveća je kolekcija takvih portreta na svetu, kao i monumetalne skulpture bogova i mitskih heroja.

Autor jedinog postojećeg kataloga Pjetro Erkole Viskonti je napisao da je kolekcija beskrajno dragocena i da je stvarana daleko od očiju javnosti, tokom više vekova, tako da se o mnogim skulpturama ni ne zna u krugovima stručnjaka. Mnogi su priznali da su samo znali za neke skulpture, ali ih nikada nisu videli.

Tako je nastala legenda o kolekciji porodice Torloni koja će konačno biti dostupna i publici i stručnjacima.

Pregovori da se barem deo kolekcije izloži i učini dostupan publici trajali su godinama i sada će to biti moguće u palati Kafareli, koja je deo Muzeja antičkog rimskog Kapitola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.