U trendu

Publika će sa više informacija ići u muzeje nakon pandemije

BEOGRAD – Nakon pandemije poštovaoci umetnosti će dolaziti u muzeje mnogo pripremljeniji sa jasnom idejom šta bi voleli da pogledaju uživo, zbog iskustva prolaženja kroz virtuelne ture postavki, saglasne su Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu i Mirjana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Borić Brešković u izjavi za Tanjug ističe da je zajedno sa svojim timom uspela za vreme pandemije da približi publici sadržaje Narodnog muzeja na različite načine.

„Pokazalo se da je publika jako zainteresovana za virtuelne ture. Broj pratilaca instagram i fejsbuk naloga Narodnog muzeja u Beogradu bio je sve veći od kada je počela pandemija i konstantnom porastu je i dan danas. Verujem da je takva vrsta interesovanja za artefakte Narodnog muzeja, odlična priprema za fizički povratak ljudi u muzeje“, kaže Borić Brešković.

Ona smatra da će nakon pandemije poštovaoci umetnosti dolaziti u muzeje mnogo pripremljeniji sa jasnom idejom šta bi voleli da pogledaju uživo, zbog iskustva prolaženja kroz virtuelne ture postavki.

Kako kaže, neke analize poslovanja muzeja na svetskom nivou pokazuju da će se publika vratiti u najznačajnije svetske muzeje u brojevima pre pandemije tek za tri ili četiri godine.

„Sigurna sam da će se to dogoditi znatno pre ako govorimo o muzejima u Beogradu. Narodni muzej je bezbedno mesto i za zaposlene i za posetioce uz pridržavanje propisanih epidemioloških mera. Već za 10. maj publici će biti dostupna postavka izložbe „Pod zlatnim i plavim nebom“ kada Narodni muzej slavi 177. rođendan“, rekla je ona i napomenula da postavku čine grčke ikone iz kolekcije Narodnog muzeja nastale u periodu od 15. do 19. veka.

Marijana Kolarać kaže da još uvek niko nema predstavu kako će izgledati svet nakon pandemije.

„Naš muzej je veoma u kratkom vremenu bio zatvoren u toku ove pandemije. Imamo pooštrene mere zdravstvene zaštite u muzeju i ograničen broj posetilaca i sve finkcioniše.

Iskustvo sa pandemijom nas je usmerilo na agilniju digitalnu komunikaciju sa publikom. Mnoge institucije kulture su otkrile benefite digitalnih platformi i to svakako redefiniše dosadašnje muzejsko iskustvo“, kaže Kolarić.

Prema njenim rečima, muzejski prostor obezbeđuje autentično iskustvo kontakta sa umetničkim delima, ali digitalne platforme omogućavaju bolju pripremu poštovalaca umetnosti pre nego što dođu u muzej…

„Zato sam uverena da će nakon pandemije poštovaoci umetnosti dolaziti u muzeje mnogo pripremljeniji sa jasnom idejom šta bi voleli da pogledaju uživo, zbog iskustva prolaženja kroz virtuelne ture postavki“, ukazala je i ona.

Zbog toga u MSUB, kako navodi, pripremaju digitalne sadržaje koji će poštovaocima umetnosti omogućiti bolju informisanost o artefaktima u muzeju.

„Kroz emitovane intervjue sa umetnicima na digitalnim platformama publika će imati priliku da bolje razumeju kontekst izloženih umetničkih predmeta u muzeju“, kazala je Kolarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.