U trendu

„Rat i mir“ 17. avgusta na festivalu „Ohridsko sunce“

BEOGRAD – Predstava „Rat i mir“ Narodnog pozorišta u Beogradu, u dramatizaciji Federa Šilija i režiji Borisa Liješevića, gostovaće 17. avgusta na ovogodišnjem 62. festivalu „Ohridsko sunce“ u Severnoj Makedoniji, saopštili su danas iz matičnog pozorišta.

Pozorišno ostvarenje, čija je premijera bila 30. maja, biće izvedeno 17. avgusta na sceni „Dolni Saraj“ (u starom delu Ohrida) s početkom u 21 čas.

U glumačkoj podeli našli su se Hadzi Nenad Maričić, Miodrag Krivokapić, Danilo Lončarević, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Zorana Bećić Đorđević, Dušan Matejić i drugi.

„Rat i mir“ donosi pitanja rata i mira na više nivoa, nadilazeći samu radnju, na ličnom, simboličkom i metaforičkom.

Protagonisti ovog komada nalaze se u stalnom traganju, tražeći Boga, ljubav, sreću, smisao života.

Jedan od likova, Pjer Bezuhov, iznova postavlja pitanja: „Čemu služi naš život? Zašto smo mi na ovome svetu? Šta to ljudi i čovečastnstvo imaju da sagrade i izvedu svojim životom“, što predstavlja suštinsko oblikovanje teme predstave.

Rat, koji se nalazi u samom naslovu, ne nalazi svoje mesto u prvom planu, tako da je motiv rata sveden i usmeren samo na ono što se konkretno događa protagonistima priče i što može uticati na njihove živote.

U umetničkom timu našli su se za scenografiju Janja Valjarević, za kostimografiju Bojana Nikitović, Stevan Ćirić kao kompozitor, Mirko Knežević za koreografiju, Bojana Stefanović za scenski pokret i Ljiljana Popović za scenski govor.

Podsećanja radi, predstava „Rat i Mir, prvi i jedini put do sada, postavljena je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u srpskom teatru, pre više od četiri decenije, kada je premijera održanna 24. juna 1980 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.